Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

DSW: ‘Plan Klink te sneu voor woorden’

Redactie Zorgvisie
Directeur Chris Oomen van DSW Zorgverzekeraar heeft weinig goede woorden over voor het plan van CDA-minster Klink om winstuitkering in de zorg te koppelen aan de rechtsvorm van een maatschappelijke organisatie. “Klink denkt zeker met een stel kleuters te maken te hebben.”
DSW: ‘Plan Klink te sneu voor woorden’

Volgens Oomen ligt een fundamentele denkfout ten grondslag aan de plannen waar deze week nog door de betrokken bewindslieden over gesproken wordt. Investeerders in ziekenhuizen die zich hebben omgevormd tot maatschappelijke ondernemingen mogen immers geen winst incasseren. “Het is nu al zo dat het geld het ziekenhuis aan alle kanten uit spuit. Er wordt winst gemaakt door consultants, apothekers, ICT-leveranciers, facilitaire dienstverleners, noem maar op. En dan zouden investeerders die het allergrootste risico dragen dat voor niets moeten doen.”

Aandeelhouders

Vooral de bepaling dat zorgbestuurders en toezichthouders het voor het zeggen hebben in een maatschappelijke onderneming en de aandeelhouders niet, loopt mank. “Wie zegt dat de bestuurder en de investeerder niet een en dezelfde persoon kunnen zijn? Kijk naar Loek Winter of het Slotervaart ziekenhuis.” De staat wil volgens de DSW-topman het risico van omvallende instellingen aan andere partijen overdragen. Maar die partijen zijn ondernemers, aldus Oomen. En die nemen niet zomaar risico’s. “Denk je dat banken die leningen verstrekken niet ook een rentepercentage opstrijken? Ze hebben het over early-warningsystemen voor omvallende instellingen. Als ondernemers in ziekenhuizen zouden investeren, zouden deze überhaupt niet omvallen.”

Vlietland Ziekenhuis

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoekt momenteel de oprichting van een coöperatie waardoor zorgverzekeraar DSW mede-eigenaar wordt van het Vlietland Ziekenhuis. Ook de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) onderzoekt de Vlietland-constructie. De NZa wil bezien of door de oprichting van de coöperatie ‘aanmerkelijke marktmacht’ ontstaat. Dat is het geval als één partij meer dan 55 procent van de markt in handen krijgt. Dat hoeft nog geen probleem te zijn, zolang de dominante partij geen misbruik maakt van zijn positie. Dat zou het geval kunnen zijn als DSW het Schiedamse ziekenhuis bevoordeelt in contractafspraken door te hoge tarieven te betalen. Dit zou het klantbelang schaden. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

DSW-topman: Politici schieten laag uit de heup’

Bestuurder Vlietland over debat samenwerking DSW

Klink: ‘Zorgverzekeraar mag ziekenhuis kopen’

DSW heeft er wel belang bij dat hun verzekerden zich laten behandelen in het Vlietland Ziekenhuis

1 REACTIE

  1. de heer Oomen heeft nogal veel holle woorden nodig voor het inderdaad wat sneue project ‘maatschappelijke onderneming’. maar ten aanzien van de rol van ondernemers lijkt hij tegelijkertijd wat bezijden de werkelijkheid te staan als hij denkt dat ondernemingen waarin ondernemers investeren niet kunnen omvallen. de essentie van de huidige economische crisis is juist het oncontroleerbare gedrag van ondernemers. dat heeft geleid tot bonusgestuurd gedrag bij (leidinggevende) medewerkers en ondoorzichtige financiële producten.
    de minister lijkt zich eindelijk te realiseren dat ondernemingen niet primair vanuit maatschappelijke doelen worden aangestuurd en hoopt dat de ‘maatschappelijke onderneming’ daarin verandering brengt. de recente geschiedenis van corporatieve huisvestingsondernemingen laat zien dat maatschappelijke taken niet automatisch maatschappelijk gedrag stimuleren. integendeel, wellicht, want uiteindelijk kan de samenleving zich het omvallen van dergelijke maatschappelijke ondernemingen toch niet permitteren en is de overheid weer gedwongen bij te springen en weggevloeide gelden uit belastingmiddelen aan te vullen (zie het IJsselmeerziekenhuis, Philadelphia e.v.a.).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.