Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dubieuze transacties rondom failliet Solace

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De eigenaar van het failliete thuiszorgbedrijf Solace heeft kort voor het faillissement geprobeerd klanten en personeel onder te brengen bij een ander bedrijf, thuiszorg BiOns, waarvan zij ook de eigenaar is. Vervolgens is BiOns overgeheveld naar een nieuw moederbedrijf dat een maand na de eerste faillissementszitting van Solace is opgericht.
geld.fotolia.jpg
Foto: fotolia

Dat schrijft De Volkskrant, naar aanleiding van eigen onderzoek.

Curieus
De krant citeert advocaat Matthijs van Laarse die de constructie er ‘curieus’ uit vindt zien. Het zou volgens hem een poging kunnen zijn om BiOns buiten bereik van schuldeisers te houden. Of dat strafbaar is, hangt af van het bedrag waarmee het voormalig moederbedrijf de aandelen heeft verkocht.

Solace
Solace ging op 19 juli officieel failliet. Het had 216 medewerkers in dienst en verleende zorg aan 3500 cliënten in Twente. De curator bevestigt dat Solace een schuld heeft van 1,4 miljoen euro bij het Pensioenfonds Zorg&Welzijn en bij de Belastingdienst. Eigenaar Trees Zwienenberg zou van mening zijn dat haar bedrijf het niet heeft gered door de bezuinigingen in de thuiszorg. Solace zou bovengemiddeld veel zware cliënten hebben gehad. Verder wil Zwienenberg niet over de zaak praten.

Cliënten
Volgens de FNV wilde Solace in de eindfase niet meer ingaan op een reddingsplan met de FNV. De advocaat liet weten dat het faillissement van de zorgorganisatie niet meer was te voorkomen. FNV-bestuurder Wim van Hoorn vertelt dat medewerkers de vakbond hebben gebeld met het bericht dat zij moesten helpen om cliënten van Solace over te schrijven naar BiOns, een andere bv. ‘Het lijkt er op dat directeur Zwienenberg Solace laat leeglopen en tegelijkertijd een andere bv opzet. De huidige medewerkers blijven dan achter in een failliet Solace.’

Loonstroken
De Volkskrant meldt dat de eigenaar tevens valse loonstroken heeft opgesteld en zeker vijf jaar te weinig pensioenpremies heeft afgedragen. Medewerkers werden daar de dupe van. TZ-zorg uit Uden zou Solace willen overnemen en heeft daarvoor volgens de curator het beste plan ingeleverd. De rechtercommissaris moet hier nog een uitspraak over doen en de gemeenten moeten ook accoord gaan. 

Dossier Thuiszorg
Nieuws, achtergronden en opinie over de thuiszorg. De artikelen gaan over verpleging en verzorging bij cliënten thuis en huishoudelijke hulp op indicatie, vaak in combinatie met de zorghervorming.
Lees meer >>

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.