Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Duizenden tekenen bezwaar aan tegen epd

Ruim 15.000 Nederlanders hebben afgelopen week bezwaar ingediend tegen het delen van hun medische gegeven binnen het elektronisch patiënten dossier (epd) met zorgverleners. Het ministerie van Volksgezondheid verstuurde op 1 november aan alle Nederlanders een informatiebrief over de komst van het epd. Burgers die géén opname willen van hun gegeven in epd, kunnen bezwaar aan teken bij het ministerie.

Verschillende partijen hebben kritiek geuit over de epd-brief waarmee het ministerie van Volksgezondheid (VWS) burgers informeert over de komst van het epd. Zo vindt de Chronisch gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) de informatiebrief over het epd ‘voorbarig’. De CG-Raad noemt het verstandig als mensen ‘voor wie het privacy-element zwaar weegt’ voorlopig bezwaar aantekenen tegen opname van hun gegevens in het elektronisch patiëntendossier.

Veiligheid epd

Vereniging van Nederlandese Gemeenten (VNG) vindt dat VWS het aantal administratieve handelingen onnodig opvoert. De CG-Raad stelt dat de minister de burgers met de brief overvalt, mede omdat de Eerste en Tweede Kamer moeten het wetsvoorstel voor invoering van het epd nog goedkeuren. Daarnaast vindt de Raad dat Klink de burgers nog niet voor de keuze mag stellen aangezien de discussie over de beveiliging van het epd nog in volle gang is. (Zorgvisie – Hanneke Bruggeman)

Lees ook:

Klink wil nalatigheid in epd-brief rechtzetten

Huisartsen leggen whd-pilot stil

Privacy patiënten bij epd onvoeldoende gewaarborgd

3 REACTIES

 1. Ik en mijn echtgenoot hebben ook bezwaar gemaakt. ten eerste voelt het niet veilig want ik las in de krant dat zelfs de bedrijfsartsen in willen loggen?????
  nou ik zou niet weten wat die er mee moeten anders dan de baas informeren. Ze behandelen niet eens. Waar stopt het dan he? als je levensverzekering af wilt sluiten? als je huis wilt kopen? noem maar op. Ik vind het niks ik werk zelf in de gezondheidszorg ik weet wat voor zootje het is laten ze dat maar eerst regelen. En inderdaad als de regering zo doorgaat dan ga ik ook mijn donorcodicil wijzigen die ik al vanaf mijn 15 e heb dus al 35 jaar. Het wordt steeds gekker laten ze maar eerst kijken hoe het gaat in de instellingen dat is treurig laten ze zich daar maar opstorten en dan doe ik mijn eigen woordje wel bij de vervangende artsen. Het heeft geen zin in ziekenhuizen moet je toch tien keer je verhaal doen. Dus het heeft geen zin en je bent bijna vogelvrij als je het wel toestaat. Geloof me. Niks privacy

 2. Lees alle reacties
 3. Ook ik VERTIK het exctra kosten te maken voor zelfs 4 uitreksels; zowel de benzine naar de geboorte-gemeenten als de leges betaalt de regering OOK niet voor dit onbechofte initiatief !
  Overigens hebben mijn 2 kinderen en echtgenoot de papieren NIET gehad dus ik ze op 1 papier genoteerd en retour gestuurd..Ze doen het er maar mee !
  Vanwege de idiote bemoeizucht van regering OOK al donorschap ingetrokken..
  Ik laat me NIET dwingen om een kaartje bij me te dragen qua weigeren donorschap omdat JP Ellende toestaat dat zonder briefje geamputeerd mag worden..

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.