Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dynamisch licht moet einde maken aan verwarring ic-patiënten

Mark van Dorresteijn
Het aantal patiënten met ernstige verwarring de afdeling intensive care (ic) zou af moeten nemen met dynamisch licht. Dat verwachten het Jeroen Bosch Ziekenhuis en Philips. De partijen starten daartoe een groot en langdurig onderzoek.
Dynamisch licht moet einde maken aan verwarring ic-patiënten

De binnenverlichting verandert in sterkte volgens het patroon van het buitenlicht en ondersteunt zo het dag- en nachtritme van de patiënt.

Acute verwardheid

Acute verwardheid kom veel voor op de intensive care en berokkent de patiënt veel schade, zegt internist-intensivist Peter de Jager van het ziekenhuis: “Het is ook voor familie heel moeilijk om hun geliefde zo angstig en verward te zien. We onderzoeken of dynamisch licht, door een verbetering van het dag- en nachtritme, een bijdrage levert aan de vermindering van de verwarring.”

Eerdere test

Het veranderende licht werd eerder succesvol getest op bewoners van verpleeghuizen. Het licht had een remmend effect op depressiviteit, stimuleerde de geheugenfunctie en oriëntatie. Ook nam de nachtelijke onrust af bij dementerende ouderen.

Onderzoek

Het onderzoek begint in april 2011 als de eerste patiënten hun intrek nemen in de nieuwbouw van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. In totaal achthonderd patiënten doen mee. De eerste resultaten worden een half jaar later verwacht. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.