Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Een derde ggz-cliënten stopt behandeling voortijdig

Bijna een derde van de cliënten in de GGZ stopt de behandeling voortijdig. Dat schrijft het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde op basis van een groot internationaal onderzoek van de WHO, het World Mental Health Survey Initiative, waarin voor Nederland het Trimbos-instituut meedeed.
Een derde ggz-cliënten stopt behandeling voortijdig

In de 24 deelnemende landen rapporteerden 8482 respondenten onder behandeling te zijn geweest voor psychische problemen. Van hen had 22 procent een psychiater gezien en 59 procent werd behandeld in de ‘general medical care’-sector, de rest ging bijvoorbeeld naar een alternatieve genezer. Volgens het Nederlands Tijdschrijft voor Geneeskunde viel gemiddeld 32 procent van de cliënten uit. In de hogeinkomenslanden was de uitval iets lager (26 procent). Vooral na het tweede bezoek viel een flink deel van de cliënten uit (22 procent). Bij de psychiater vielen de minste mensen uit. Meer dan de helft van de hulpvragers in de eerste lijn bleek af te haken. Volgens de onderzoekers ‘is een belangrijke consequentie van het onderzoek dat instellingen meer aandacht moeten besteden aan de eerste 2 bezoeken, omdat het onwaarschijnlijk is dat cliënten binnen een dergelijke termijn klachtenvrij zijn.’

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.