Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Een derde van de ziekenhuizen heeft een patiëntportaal

Redacteur Zorgvisie
Het aantal ziekenhuizen in Nederland waarbij patiënten inzicht krijgen in hun gezondheidsgegevens is iets toegenomen. In 2016 bood een op de vier ziekenhuizen een patiëntportaal aan, dit jaar is dat gestegen tot een op de drie.
Portaal Istock 660
Foto: iStock

Dat meldt Nictiz op basis van onderzoek. Sinds 2016 zijn er in totaal zes patiëntportalen bijgekomen, dat is een toename van bijna 30 procent. In totaal zijn er nu 28 portalen bij de verschillende ziekenhuizen. Bij vijfentwintig daarvan krijgt de patiënt inzicht in onderzoeksresultaten. Via zeventien portalen kunnen patiënten ook het medicatieoverzicht inzien, schrijft Nictiz.

Verdere groei patiëntportaal

Volgens Nictiz zal het aantal portalen de komende jaren nog verder stijgen. Dat komt doordat patiënten zelf meer inzicht willen, maar ook doordat ze zelf beter op de hoogte zijn van welke medicatie ze slikken en daarbij informatie over het gebruik van die medicatie willen opzoeken.

Artsen minder enthousiast over patiëntportaal

Hoewel steeds meer ziekenhuizen een patiëntportaal aanbieden, bleek onlangs uit onderzoek van Radboudumc dat artsen minder enthousiast zijn over de portalen dan patiënten. Ze vinden het een goede ontwikkeling dat de portalen er komen, maar vrezen dat patiënten onnodig ongerust worden door het gebruik ervan en zijn in sommige gevallen bang de autonomie te verliezen. Ook hebben ze soms het gevoel dat ze gecontroleerd worden door patiënten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.