Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

1 miljard berichten verstuurd via het LSP

Bert Bukman
De afgelopen vijf jaar heeft het Landelijk Schakelpunt (LSP) 1 miljard berichten verwerkt. Daarmee voorziet de zorginfrastructuur volgens beheerder VZVZ in een behoefte van veel eerstelijns en steeds meer tweedelijns zorgverleners in Nederland.
Ikherstel

Op 1 januari 2013 startte VZVZ met het verwerken van berichten via het LSP. Momenteel gaat het hierbij om zo’n zes miljoen berichten per week.

Een belangrijk deel van het berichtenverkeer betreft gegevens over medicatie. Daarnaast vragen huisartsenposten regelmatig een samenvatting van het dossier van de eigen huisarts op. Evenals informatie over allergieën. In steeds meer ziekenhuizen vragen specialisten en apothekers ook informatie op over medicatie.

BSN en LSP

Een deel van de berichten is van administratieve aard. Dat geldt bijvoorbeeld voor de aanmelding van een BSN. Nederlanders geven iedere zorgaanbieder afzonderlijk toestemming voor het uitwisselen van hun medische gegevens. Om dat mogelijk te maken moet de zorgaanbieder het BSN dus aanmelden.

Dagelijks sluiten volgens VZVZ daarom nieuwe zorgaanbieders aan op het Landelijk Schakelpunt. Aanvankelijk maakten vooral apothekers en huisartsen gebruik van de informatie. Inmiddels groeit het aantal specialisten in de ziekenhuizen en de GGZ snel.

Vrije keus

Gebruik van het Landelijk Schakelpunt voor de informatievoorziening is een vrije keus van elke zorgaanbieder. Sinds de start zijn meer dan 6000 zorgaanbieders (instellingen en praktijken) aangesloten.

De geschiedenis van het LSP gaat terug tot 2010. In dat jaar werd de Wet op het landelijk EPD, waarvan het LSP een belangrijk onderdeel was, afgewezen door de Eerste Kamer. Hierdoor stokte volgens veel deskundigen de ontwikkeling van een landelijke uitwisseling van medische gegevens.

Sindsdien is VZVZ bezig met een separate ontwikkeling van het LSP. Daarbij is van belang dat het LSP geen database is. Er worden geen medische gegevens in opgeslagen. De gegevens van patiënten blijven dus gewoon staan in de systemen van hun zorgverleners.

2 REACTIES

  1. Het pasje, de UZI-pas, is een product van het UZI-register een onderdeel van het ministerie van VWS. Wanneer u het pasje gebruikt voor uitwisseling van gegevens via het Landelijk Schakelpunt kan uw werkgever de kosten daarvan in veel gevallen vergoed krijgen.
    Tot slot zei vermeld dat de Eerste Kamer ooit heeft besloten dat het ministerie van VWS geen actieve betrokkenheid mag hebben bij het Landelijk Schakelpunt. Dat is in de handen van een vereniging van zorgaanbieders, VZVZ. Een organisatie zonder winstoogmerk.

  2. Lees alle reacties
  3. Sorry hoor, maar in de praktijk werkt het LSP niet.
    Het pasje dat moet worden aangeschaft kost €500,- en moet na 2 jaar alweer vervangen worden.
    De keren dat je écht informatie krijgt via dit systeem is maar beperkt.

    Inmiddels wordt mijn pasje al niet meer verlengd door mijn werkgever.

    Dit systeem zou door de overheid geregeld moeten worden. En niet door een bedrijf dat er even €500,- per pasje mee wilt verdienen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.