Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Eerste bestuurders in register

Mark van Dorresteijn
Thom de Graaf verwacht dat het accreditatietraject van de NVZD navolging krijgt in andere publieke sectoren. ‘Ik voorspel u: dit zal niet tot de zorg beperkt blijven’, aldus oud-minister De Graaf donderdag tijdens de uitreiking van de eerste accreditatie-certificaten aan zorgbestuurders.
Eerste bestuurders in register
Foto: Wikimedia Commons

De uitreiking is het sluitstuk van langdurige voorbereidingen door directeurenvereniging NVZD in samenwerking met Bestuurders Curatieve Zorg Nederland en ondersteuning van de hoogleraren Kim Putters en Pauline Meurs. De zelfregulering moet een antwoord geven op de toenemende maatschappelijke druk op zorgbestuurders om verantwoording af te leggen over de kwaliteit van het bestuur.

Dienstbaar leiderschap en een moreel kompas

De Graaf is voorzitter van de commissie die beoordeelt of bestuurders voor accreditatie in aanmerking komen. Ze hebben dan al een procedure van in- en externe feedback doorlopen.  De uitreiking donderdag is gedaan door staatssecretaris Martin van Rijn. ‘Het vak van zorgbestuurder is aan ongelooflijke veranderingen onderhevig. Dit is een periode waarin je als bestuurder moet nadenken of je de tekenen van de tijd goed verstaat. Het gaat allemaal om dienstbaar leiderschap en een goed moreel kompas. Alleen als patiënten en cliënten straks zeggen “u bent goede bestuurders”, dan bent u geslaagd’, aldus Van Rijn.

Eerste certificaten

Hij heeft de eerste certificaten overhandigd aan Joke van Lonkhuijzen van Cordaan, Cathy van Beek van UMC St. Radboud, Jan Fidder van Gelre Ziekenhuizen, Freek Korver van Zorgpartners Friesland en Bert van der Hoek van Lentis. Zij maken deel uit van een kopgroep van bestuurders. In totaal tien zorgbestuurders hebben een accreditatie toegekend gekregen. Nog eens 50 tot 60 bestuurders hebben zich aangemeld voor het traject.

Register

De geaccrediteerde bestuurders worden opgenomen in een register. De accreditatie moet elke drie jaar worden herhaald. Onafhankelijke auditoren voeren gesprekken met de zorgbestuurder en beoordelen de voortgang. De auditoren mogen niet zelf actief zijn als zorgbestuurder. ‘De onafhankelijke accreditatie is het antwoord van zorgbestuurders op de roep om maatschappelijke legitimatie. Afwachten is geen optie’, aldus NVZD-directeur Jos de Beer. Hij heeft gisteren aangegeven dat de NVZD bezig is om een tweede accreditatietraject op te tuigen voor managers van het tweede echelon.

Governance

In het dossier governance staan artikelen over de wijze van besturen, de gedragscode en het toezicht op organisaties.
Bekijk het dossier

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.