Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Eerste Kamer tegen aanbesteden huishoudelijke hulp

Redacteur KinderopvangTotaal
De Senaat heeft ingestemd met een initiatiefwet van de SP om voor gemeenten de verplichting te schrappen dat huishoudelijke verzorging via aanbesteding moet worden geregeld. Dat gebeurt tegen de zin van het ministerie van Volksgezondheid dat steeds op het standpunt heeft gestaan dat de aanbesteding volgens Europese afspraken verplicht was.
Eerste Kamer tegen aanbesteden huishoudelijke hulp

De aanbesteding van de huishoudelijke zorg ligt al sinds de overgang naar de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in 2007 onder vuur. Volgens de initiatiefneemster van het wetsvoorstel, SP-Tweede Kamerlid Renkse Leijten, gaat dit onderdeel van de marktwerking in de zorg ten koste van de kwaliteit. Ze kreeg dinsdag steun van de senatoren van PvdA, GroenLinks, SP, PVV, Partij voor de Dieren en 50PLUS. De verplichte aanbesteding geldt sinds januari 2007.

Groter pakket

Het verzet van de SP tegen de verplichte aanbesteding maakte deel uit van een groter pakket voorstellen waarmee destijds SP-Kamerlid Agnes Kant in vezet ging. Twee weken geleden stemde de Eerste Kamer al in met het SP-voorstel voor basistarieven voor de huishoudelijke hulp in de thuiszorg. De Eerste Kamer verwierp toen wel het voorstel om het Wmo-geld voor de huishoudelijke hulp apart te zetten zodat gemeenten het niet aan andere zaken zouden uitgeven.

Vakbond

Vakbond Abvakabo FNV is tevreden met de opstelling van de Senaat. “De thuiszorg moet menselijker worden. Deze wet kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren”, vindt waarnemend voorzitter Corrie van Brenk van Abvakabo FNV. Volgens onderzoek van de bond besteedt zo’n twee derde van de gemeenten de huishoudelijke zorg aan. (Zorgvisie / foto: ANP Koen Suyk )

Lees meer:

Gemeenten hanteren te lage tarieven huishoudelijk hulp

‘Basistarief huishoudelijke hulp zal weinig veranderen’

Cliënten geven hulp bij het huishouden een 8,4

Amstelring/OsiraGroep neemt huishoudelijke hulpen TSN over

2 REACTIES

  1. Dat zijn nu onze leiders in dit land. Over een komma en woordje in zorg nog 2 jaar ouwehoeren terwijl er gigantische verschillen zijn tussen de vergoedingen en VOORAL DE TEGEMOETKOMINGEN in de zorg BIJ HETZELFDE GEBREK EN INKOMEN. Gewoon omdat de ene gemeente noodlijdend is en de andere rijk of de ene gemeente meer hun zaakjes op orde heeft dan de andere of omdat in de ene gemeente een ambetenaar zit die erg begaan is met de handicap en de andere de sport of het groen veel belangrijker vindt en nog veel meer. Dat bij dezelfde handicap de ene geen rolstoel krijgt en de andere een volautomatische en de volgende staat al klaar als het soms geen goede is. DAAR HEBBEN ZE GEEN OOG VOOR. Dat weten de lummels niet, daar verdiepen ze zich niet in, omdat ze te dom, te lui en daardoor te ver van de mensen afstaan. Slap lullen is het gevolg. Nee, gaan zitten kletsen over zaken die niet belangrijk zijn. Praat over die gigantische verschillen DAAR IS DE PATIENT MEE GEBAAT. Geen wonder dat Geert tegen sommige bewindslieden vernietigende woorden schreeuwt. Hij zegt netjes wat ik en velen met mij in de huiskamer roepen Boeven, klootzakken, criminelen, niks bijdragen voor veel salaris zakkenvullers. WAT EEN VERSCHRIKKELIJK LAND.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.