Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste Kamer wil overgangsregeling voor WMO

MAARSSEN - Een meerderheid in de Eerste Kamer acht een zorgvuldige invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) per 1 januari niet mogelijk en koerst af op een overgangsregeling.

“Een zorgvuldige invoering per 1 januari lijkt mij vrijwel onmogelijk”, zegt CDA-Eerste-Kamerlid Herma Nap.

Overgangsregeling

Nap wijst erop dat gemeenten pas zes weken na publicatie in het Staatsblad met de WMO aan de slag kunnen. Dat zal op zijn vroegst half augustus zijn. “Dan pas kunnen ze beleid gaan maken en inspraak organiseren. Daar moeten ze de burgers bij betrekken, want dat is juist het doel van deze wet. Dat kost allemaal tijd. De wet moet wel 1 januari ingaan, maar er moet wel een fatsoenlijke overgangsregeling komen voor de invoering. We gaan dat aan de staatssecretaris vragen.”

Zorgvuldigheid voorop

Ook coalitiepartij D66 en oppositiepartij PvdA koersen aan op een overgangsregeling. “De partijen die nu de thuiszorg uitvoeren, moeten dat volgend jaar ook doen”, zegt D66-Kamerlid Gerard Schouw. PvdA-Senator Kim Putters waarschuwt dat de aanbesteding van huishoudelijke zorg geen doel op zich wordt. “Het parlement steunt de filosofie achter de WMO en daarom moeten we de wet niet laten mislopen op de invoering. De zorgvuldigheid moet voorop staan. Gemeenten moeten de tijd krijgen om met zorgaanbieders en cliënten te discussiëren over de behoefte aan thuiszorg en de kwaliteit daarvan.” (ZorgVisie)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.