Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste Kamerlid Dupuis: ‘Stop met het landelijk EPD’

Mario Gibbels
VVD-Kamerlid Heleen Dupuis was al tegen invoering van het landelijk EPD en de onlangs gehouden expertmeeting hierover heeft haar alleen nog maar in haar mening gesterkt. "Mijn persoonlijk advies aan de minister is daarom: stop met het landelijk EPD."

“Ik was al tegen invoering van het landelijk EPD en de expertmeeting heeft me alleen nog maar meer argumenten hiervoor opgeleverd. Alle belangrijke vragen zijn nog steeds niet bevredigend beantwoord.

‘Geen toezicht mogelijk op misbruik’

Er is bijvoorbeeld geen toezicht mogelijk op het misbruik van het EPD en er is hiervoor ook geen strafmaat. En het argument dat met de invoering van het landelijk EPD 1700 doden voorkomen kunnen worden, werd tijdens de expertmeeting door alle deskundigen tegengesproken. Waarvoor zou je het dan nog doen?

‘Geen noodzaak’

De toegang van de patiënt tot het landelijk EPD is voorlopig uitgesteld. Daarmee vervalt de mogelijkheid van de patiënt om zijn gegevens te controleren en daarmee vervalt voor mij voorlopig ook de noodzaak van het EPD. Mijn collega Halbe Zijlstra in de Tweede Kamer heeft laten weten dat voor hem de steun voor het landelijk EPD afhangt van de mogelijkheid van de patiënt om zijn gegevens in te zien. Echter hij heeft al voorgestemd, dus doet ’t er niet meer zoveel toe wat hij vindt.

‘Stop met het landelijk EPD’

De regionale systemen voor de uitwisseling van patiëntgegevens voldoen redelijk goed. Die leveren wel kwaliteits- en efficiencywinst op. Alleen moet de beveiliging nog netjes geregeld worden. Daar valt nog wel winst te behalen. Mijn persoonlijk advies aan de minister is daarom: stop met het landelijk EPD en ga door met de regionale EPD’s.” (ICTzorg – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.