Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

‘Eigen bijdrage voor alleen ggz is heel vreemd’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het plan van VVD en PvdA om opnieuw een eigen bijdrage voor de tweedelijns ggz in 2014 in te voeren stuit op groot onbegrip bij GGZ Nederland. De brancheorganisatie wil graag met de nieuwe minister van VWS alternatieven bespreken.
‘Eigen bijdrage voor alleen ggz is heel vreemd’

De nieuwe coalitie wil in 2014 opnieuw de eigen bijdrage voor de tweedelijns ggz invoeren. Het vorige kabinet had deze in 2012 geïntroduceerd, maar VVD en PvdA schaften onlangs de eigen bijdrage voor de tweedelijns ggz voor 2013 af. In het nieuwe regeerakkoord willen VVD en PvdA echter de tweedelijns ggz opnieuw invoeren en de eigen bijdrage voor de eerstelijns ggz verlagen.

Eigen bijdrage ggz afschaffen

‘Heel vreemd om alleen een eigen bijdrage voor de ggz in te voeren en niet voor de somatische zorg’, zegt Paul van Rooij, directeur GGZ Nederland. ‘Er zijn andere oplossingen. Veel beter is om de eigen bijdrage helemaal af te schaffen en het eigen risico, dat voor iedereen geldt, te verhogen. Als we hier niet uitkomen, hebben we wel een probleem.’

Blij met terugkeer Edith Schippers

‘We zijn blij dat Edith Schippers terugkomt als minister’, vervolgt Van Rooij. ‘In de onderhandelingen over het convenant heeft ze echt geluisterd naar de ggz en hebben we goede afspraken kunnen maken. Ik heb er vertrouwen in dat we dat weer kunnen doen.’

Verlaging groeiruimte ggz

GGZ Nederland wil graag met de nieuwe minister in gesprek over de aankondiging dat de groeiruimte na 2014 wordt verlaagd van 2,5 naar 2 procent. ‘Dat kan niet zo maar.’ Een andere zorg is de overheveling van de jeugd-ggz naar gemeenten. (Zorgvisie – Bart Kiers/beeld GGZ NL)

Lees ook:

VVD en PvdA schrappen eigen bijdrage ggz en liggeld

‘Meer crisisopnames ggz door eigen bijdrage’

Regeerakkoord VVD-PvdA

Download hier het regeerakkoord

13 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Misschien een idee om álle ministers en bestuurlijke personen verplicht 8 sessies bij een psycholoog, therapeut of psychiater te laten volgen.( Dan weten ze ook waar ze over praten)
  Niet door de baas maar uit eigen zak eigen bijdrage laten betalen. eens zien hoe er dan in de regering gepiept wordt.

 3. Het is net als bij de dbc-invoering in de GGZ: de inkt was nog niet droog en de uurtariefmaatregel nog niet ingevoerd of de psychiaters werden uit dat onderdeel van de dbc’s gehaald (2007). Nog maar net een convenant gesloten enkele maanden geleden en nu wordt de e.b. ggz 2e lijn weer ingevoerd. Het is allemaal verloren moeite, dat overleg, die convenanten, dat lobbyen. NVvP, stop maar met het betalen van die dure lobyisten totdat de economie weer bloeit.

 4. Waar is prof Swinkels nu in de media? hij heeft iedereen die tegen DBC-en was uitgemaakt voor paranoide.Dat de GGZgelijk geschakeld zou worden met de somatiek net door DBC-en! Nou mooi niet dus. De discriminatie blijft. Onze medeburger die (tijdelijk) vastloopt moet dokken. DBC-en is een te duur en pervers systeem, zowel in de somatiek als in de GGZ.
  De privacy is verkocht. Menzis vraagt naast Rommen nu ook per sessie een directe reactie aan Menzis, dan betalen ze 4% meer!!!CZ: heeft in 2008 gepoogd directe inzage in dossiers te krijgen; bij europsyche is hen dat gelukt. En nu maken ze reclame dat de zorgverzekering, ook voor uw personeel,ook voor bedrijf bij hen in goede handen is. Lef hebben hoor om zo reclame te durven maken

 5. Het lijkt erop dat er alleen nog maar geheerst wordt door de VVD en PvdA. Maar een wetsvoorstel is toch nog geen wet? Ik vermoed namelijk ook dat de eerlijkere verdeling naar draagkracht van de zorg lasten, heel snel weer van tafel gaat. zorg is er namelijk in de eerste instantie alleen voor de rijken, en verder wordt deze voor anderen ontoegankelijk gemaakt door eigen risico, eigen bijdragen en extra kosten in de vorm van reis- & en Verzuimkosten om naar de gecontracteerde zorgverlener te moeten gaan. En dan heb ik het nog niet eens over het machtsmisbruik van de verzekeraars, die zich boven de wet stellen, maar waar je recht krijgen, financieel bijna onmogelijk is. zo langzamerhand is alle zorg dus ontoegankelijk aan het worden.

 6. @Hopmans,
  Het mag toch ondertussen wel duidelijk zijn dat de overheid als partner de meest onbetrouwbare is die er in Nederland bestaat. Spelregels worden voortdurend tijdens het spel gewijzigd, wat vandaag is afgesproken is morgen gewijzigd, zonder overleg. Het komt helaas overal voor. Daarbij legt de overheid regels op aan anderen waar ze er zelf zich niet aan houdt (denk bijvoorbeeld aan cookiewetgeving en privacy wetgeving).
  U zult nog een tijd flink door moeten lobbyen om uw punt daadwerkelijk te kunnen verzilveren, hopend dat dit kabinet de rit wel uitzit.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.