De sterftecijfers zijn afkomstig uit een datasysteem van de Europese Vereniging van Thoraxchirurgen (EACTS). Enkel artsen hebben toegang tot de database en dan alleen tot gegevens van het eigen ziekenhuis. “Afgelopen zomer werden wij geconfronteerd met deze, ik noem het: gegevens uit het fietsenhok”, aldus Lohman. “Wij schrokken erg en wilden lering trekken uit de ervaringen in 2006, toen het niet goed ging met de hartchirurgie. Of dit waar is, dat wilden we laten onderzoeken door internationale, externe deskundigen. Ook door de directeur van EACTS.”
‘Database in opbouw’
Lohman concludeert dat “deze in opbouw zijnde database van de EACTS” geen conclusies of vergelijkingen toelaat. Samengevat: “De analyse van de cijfers is niet correct.” Dit werd ook door de EACTS bevestigd in een brief, die in het bezit is van Zorgvisie. Deze brief bevestigt dat de cijfers niet met elkaar vergeleken mogen worden. “Ik ben wel verontwaardigd dat de foutieve conclusie met voorkennis van zaken is getrokken.”
Sterftecijfers EACTS
In het St Radboudziekenhuis werd de kinderhartafdeling vorig jaar december vijf weken lang gesloten. De aanleiding was de conclusie die werd getrokken uit de sterftecijfers van de EACTS en een daarop volgende discussie binnen de afdeling. “Deskundigen zijn benaderd voor advies en dit wilden wij graag meenemen in een verbeterplan”, meldt de bestuursvoorzitter. “Toen is de kinderhartchirurgie eind 2008 dus tijdelijk gesloten, omdat er spanningen ontstonden. Er moest een time-out komen en dat hebben wij natuurlijk gemeld aan de IGZ. Eén van de chirurgen is met vervroegd pensioen gegaan, omdat zij zich niet kon vinden in de nieuwe werkwijze. Ook hier hebben wij geleerd van 2006. Er is een klein team geformeerd dat heeft getekend voor deze manier van werken.”
Gestandaardiseerde cijfers
Het St Radboud betwist de cijfers niet. “Het is waar dat in Nijmegen meer kindjes zijn overleden, tussen de twee en zes meer per honderd patiënten, maar het gaat dan om kinderen die wellicht ergens anders niet meer worden behandeld. Zware gevallen. Wij opereren bijvoorbeeld veel pasgeboren kinderen.” De kern van Lohmans kritiek is de vergelijking die is gemaakt met de cijfers. “Dat kan dus niet”, meldt Lohman. “Dit zijn geen gestandaardiseerde cijfers, waarin de moeilijkheidsgraad van de operaties in combinatie met het ziektebeeld van het kind wordt meegenomen.” Deze uitleg van Lohman wordt ondersteund door de brief van de EACTS. Er moeten nog twee wetenschappelijke stappen worden gezet voordat er te spreken is van gestandaardiseerde cijfers, zo blijkt uit de inhoud.
Zorgmanager van het jaar
Vorige week donderdag kreeg
Lees ook:
Lees ook:
Emile Lohman Zorgmanager van het Jaar
Foto: Marisa Beretta
@Hilversummer: Weerstand bij medisch specialisten is eerder regel dan uitzondering in ziekenhuizen. Maar om de bestuurder daar nou de schuld van te geven…
@Marina
Je wilt dat hij meer als mens gaat werken en minder op basis van zijn cijfers, en dat zeg je dan op basis van (overigens onvergelijkbare) sterftecijfers. Maak eerst zelf eens een keuze alvorens je die van anderen verlangt.
Als journalisten dezelfde zorg aan de dag legden als ziekenhuispersoneel, zag de wereld er een stuk genuanceerder uit. Het staat immers wel vast dat op basis van dit cijfermateriaal absoluut geen conclusie mag worden getrokken. Feitelijk is er ook niemand die dat bestrijdt. En toch gebeurt het. En Lenie van de Takkestraat, en Marina, onthouden uiteindelijk maar 1 ding….
grote twijfels bij deze prijs. Vorig jaar heeft Zuiderwijk hem gekregen (Tergooi ziekenhuis). Klopt niks van. Zuiderwijk heeft op dit moment grote weerstand van verschillende specialisten in het ziekenhuis rondom de verhuizing. Verder heeft ze de complete politiek tegen zich in het harnas gejaagd vanwege onhandig optreden. Als laatste heeft ze de Hilversumse bevolking zich vanwege onbehoorlijk informatie voorziening (eenzijdig en geen inspraak).
Laten we de prijs omdopen in “de sluwste manager van het haar” Een prijs om te lachen, waarin bekenden elkaar prijzen geven.
Iedereen die graag op cijfers wil sturen (persoonlijk zou ik de heer Lohman willen aanraden meer aan ‘management by walking around’ te doen), moet zich realiseren dat hij niet met melk, maar met kaas te doen heeft. Bewerkte melk dus en daar gaat tijd overheen.
En dan is er nog de statistische variatie en de kaas moet ook nog geproefd worden, alvorens hem in de verkoop te gooien. Je kunt beter de klinisch epidemiologen in Nijmegen erbij betrekken dan een professortje uit Munchen. Met dit hijgerige ZEMBLA gedoe schiet niemand een steek op.
Hoe is het mogelijk,zorgmanager van het jaar.Laat hem eerst eens kijken hoe je minder sterf gevallen kan krijgen.Mischien moet hij als mens gaan werken,en niet alleen maar naar cijfers te kijken.laat die man gewoon goed zijn werk doen,en dan pas verdient hij de troffee (zorg)manager.Ik hoop dat al deze aandacht hem raakt,en vanaf nu een andere koers in gaat slaan,zo ja dan mag hij volgend de troffee echt winnen.
In de VS bestaat een veel gebruikte term onder zorgverleners, en die heet: “”Data Are Wrong !!””. Deze kreet wordt gehoord op met het moment dat zorgverleners met de cijfers geconfronteerd worden of verkeerd geinterpreteerd worden. Het beste instrument is de cijfers zelf naar buiten te brengen (voor dat Zembla dat doet) met commentaar van onafhankelijke deskundigen. Aldus experts uit de VS.