Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Emile Lohman: ‘Analyse is niet correct’

Redactie Zorgvisie
Zondagavond bracht Zembla naar buiten dat er op de kinderhartafdeling van het UMC St Radboudziekenhuis meer patiënten zijn overleden dan in de vier andere kinderhartcentra van Nederland. Dat blijkt uit de sterftecijfers van de laatste vijf jaar, die in het bezit zijn van het actualiteitenprogramma. Bestuursvoorzitter Emile Lohman reageert: “De conclusie die is getrokken, dat mocht absoluut niet.”
Emile Lohman: ‘Analyse is niet correct’

De sterftecijfers zijn afkomstig uit een datasysteem van de Europese Vereniging van Thoraxchirurgen (EACTS). Enkel artsen hebben toegang tot de database en dan alleen tot gegevens van het eigen ziekenhuis. “Afgelopen zomer werden wij geconfronteerd met deze, ik noem het: gegevens uit het fietsenhok”, aldus Lohman. “Wij schrokken erg en wilden lering trekken uit de ervaringen in 2006, toen het niet goed ging met de hartchirurgie. Of dit waar is, dat wilden we laten onderzoeken door internationale, externe deskundigen. Ook door de directeur van EACTS.”

‘Database in opbouw’

Lohman concludeert dat “deze in opbouw zijnde database van de EACTS” geen conclusies of vergelijkingen toelaat. Samengevat: “De analyse van de cijfers is niet correct.” Dit werd ook door de EACTS bevestigd in een brief, die in het bezit is van Zorgvisie. Deze brief bevestigt dat de cijfers niet met elkaar vergeleken mogen worden. “Ik ben wel verontwaardigd dat de foutieve conclusie met voorkennis van zaken is getrokken.”

Sterftecijfers EACTS

In het St Radboudziekenhuis werd de kinderhartafdeling vorig jaar december vijf weken lang gesloten. De aanleiding was de conclusie die werd getrokken uit de sterftecijfers van de EACTS en een daarop volgende discussie binnen de afdeling. “Deskundigen zijn benaderd voor advies en dit wilden wij graag meenemen in een verbeterplan”, meldt de bestuursvoorzitter. “Toen is de kinderhartchirurgie eind 2008 dus tijdelijk gesloten, omdat er spanningen ontstonden. Er moest een time-out komen en dat hebben wij natuurlijk gemeld aan de IGZ. Eén van de chirurgen is met vervroegd pensioen gegaan, omdat zij zich niet kon vinden in de nieuwe werkwijze. Ook hier hebben wij geleerd van 2006. Er is een klein team geformeerd dat heeft getekend voor deze manier van werken.”

Gestandaardiseerde cijfers

Het St Radboud betwist de cijfers niet. “Het is waar dat in Nijmegen meer kindjes zijn overleden, tussen de twee en zes meer per honderd patiënten, maar het gaat dan om kinderen die wellicht ergens anders niet meer worden behandeld. Zware gevallen. Wij opereren bijvoorbeeld veel pasgeboren kinderen.” De kern van Lohmans kritiek is de vergelijking die is gemaakt met de cijfers. “Dat kan dus niet”, meldt Lohman. “Dit zijn geen gestandaardiseerde cijfers, waarin de moeilijkheidsgraad van de operaties in combinatie met het ziektebeeld van het kind wordt meegenomen.” Deze uitleg van Lohman wordt ondersteund door de brief van de EACTS. Er moeten nog twee wetenschappelijke stappen worden gezet voordat er te spreken is van gestandaardiseerde cijfers, zo blijkt uit de inhoud.

Zorgmanager van het jaar

Vorige week donderdag kreeg Emile Lohman de Zorgvisie Excellence Trofee voor zijn werk. Lohman liet Jos de Blok van Stichting Buurtzorg Nederland en Anita Wydoodt van Orbis Medisch en Zorgconcern achter zich. “De prijs gaat naar de zorgmanager die er in geslaagd is om grote groepen mensen in de organisatie te overtuigen en in beweging te krijgen”, aldus juryvoorzitter Ruus Lapré, emeritus hoogleraar economie van de gezondheidszorg. “In het St Radboud heeft hij een imposant veranderproces in gang gezet.” Lohman werd in 2006 gevraagd de leiding te nemen in het ziekenhuis. Het St Radboud was in zwaar weer geraakt, vooral door problemen met de hartchirurgie. Lohman. “Ik kwam het podium af en kreeg meteen te horen dat Zembla inzoomt op de hogere sterftecijfers bij de te vroeg geborenen. Zo snel kan het gaan in de zorg.” (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Het bericht van de EACTS

Lees ook:

Emile Lohman Zorgmanager van het Jaar

Even voorstellen: Emile Lohman

UMC St Radboud weer in opspraak

Radboud: ‘Er is hier geen crisis’

Nieuw instituut waarborgt kwaliteit Radboud

Foto: Marisa Beretta

5 REACTIES

 1. @Hilversummer: Weerstand bij medisch specialisten is eerder regel dan uitzondering in ziekenhuizen. Maar om de bestuurder daar nou de schuld van te geven…
  @Marina
  Je wilt dat hij meer als mens gaat werken en minder op basis van zijn cijfers, en dat zeg je dan op basis van (overigens onvergelijkbare) sterftecijfers. Maak eerst zelf eens een keuze alvorens je die van anderen verlangt.
  Als journalisten dezelfde zorg aan de dag legden als ziekenhuispersoneel, zag de wereld er een stuk genuanceerder uit. Het staat immers wel vast dat op basis van dit cijfermateriaal absoluut geen conclusie mag worden getrokken. Feitelijk is er ook niemand die dat bestrijdt. En toch gebeurt het. En Lenie van de Takkestraat, en Marina, onthouden uiteindelijk maar 1 ding….

 2. Lees alle reacties
 3. grote twijfels bij deze prijs. Vorig jaar heeft Zuiderwijk hem gekregen (Tergooi ziekenhuis). Klopt niks van. Zuiderwijk heeft op dit moment grote weerstand van verschillende specialisten in het ziekenhuis rondom de verhuizing. Verder heeft ze de complete politiek tegen zich in het harnas gejaagd vanwege onhandig optreden. Als laatste heeft ze de Hilversumse bevolking zich vanwege onbehoorlijk informatie voorziening (eenzijdig en geen inspraak).
  Laten we de prijs omdopen in “de sluwste manager van het haar” Een prijs om te lachen, waarin bekenden elkaar prijzen geven.

 4. Iedereen die graag op cijfers wil sturen (persoonlijk zou ik de heer Lohman willen aanraden meer aan ‘management by walking around’ te doen), moet zich realiseren dat hij niet met melk, maar met kaas te doen heeft. Bewerkte melk dus en daar gaat tijd overheen.
  En dan is er nog de statistische variatie en de kaas moet ook nog geproefd worden, alvorens hem in de verkoop te gooien. Je kunt beter de klinisch epidemiologen in Nijmegen erbij betrekken dan een professortje uit Munchen. Met dit hijgerige ZEMBLA gedoe schiet niemand een steek op.

 5. Hoe is het mogelijk,zorgmanager van het jaar.Laat hem eerst eens kijken hoe je minder sterf gevallen kan krijgen.Mischien moet hij als mens gaan werken,en niet alleen maar naar cijfers te kijken.laat die man gewoon goed zijn werk doen,en dan pas verdient hij de troffee (zorg)manager.Ik hoop dat al deze aandacht hem raakt,en vanaf nu een andere koers in gaat slaan,zo ja dan mag hij volgend de troffee echt winnen.

 6. In de VS bestaat een veel gebruikte term onder zorgverleners, en die heet: “”Data Are Wrong !!””. Deze kreet wordt gehoord op met het moment dat zorgverleners met de cijfers geconfronteerd worden of verkeerd geinterpreteerd worden. Het beste instrument is de cijfers zelf naar buiten te brengen (voor dat Zembla dat doet) met commentaar van onafhankelijke deskundigen. Aldus experts uit de VS.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.