Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Energiewinning uit afval vereist samenwerking voor UMC Utrecht

Mark van Dorresteijn
Ziekenhuisafval omzetten tot brandstof voor energieopwekking wordt voor het UMC Utrecht (UMCU) pas interessant als zij samenwerken met omliggende bedrijven of andere umc’s. Dat stelt adviesbureau PowerQ.
Energiewinning uit afval vereist samenwerking voor UMC Utrecht

Helaas is de afvalstroom van het ziekenhuis onvoldoende om de investering binnen redelijke termijn terug te verdienen. Wanneer het UMCU echter samenwerkt met de Universiteit Utrecht dan kan de terugverdientijd dalen naar circa vijf jaar. Ook zou het UMCU met andere umc’s of organisaties op De Uithof kunnen samenwerken om de totale afvalstromen te vergroten. Daarvoor is echter nog wel meer onderzoek nodig, stellen de onderzoekers.

Getrapte vergassing

Het UMCU produceert jaarlijks 2.101 ton afval bestaande uit specifiek ziekenhuisafval (infectieus afval, lichaamsdelen en bepaalde geneesmiddelen), regulier bedrijfsafval, organisch afval en afvalwaterslib. De onderzoekers stellen dat getrapte vergassing om praktische en financiële redenen het meest haalbaar is. Bij getrapte vergassing worden afvalstoffen verbrand waarna de gassen en reststoffen apart worden opgevangen om hergebruikt te worden als brandstof voor energieopwekking. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Energie besparen in de zorg moeizaam

Diaconessenhuis krijgt nieuwe en energiezuinige computerruimte

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.