Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘EPD bij voorbaat achterhaald’

Het systeem voor een landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD), dat minister Ab Klink van Volksgezondheid wil invoeren, is al bij voorbaat verouderd. Dat schrijven twee leden van het secretariaat van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ), deze week in het blad Medisch Contact. Het wetsvoorstel dat Klink bij de Tweede Kamer heeft ingediend, moet volgens hen opnieuw.

Het EPD moet het voor zorgverleners mogelijk maken elektronisch informatie over de patiënt uit te wisselen, zodat fouten bij de overdracht van gegevens voorkomen worden. Klink heeft eerder dit jaar een wetsvoorstel aan de Tweede Kamer voorgelegd. Dat schrijft voor dat in september 2009 alle zorgverleners aangesloten moeten zijn bij het landelijke EPD.

RVZ hekelt EPD

Volgens Leo Ottes en Onno van Rijen, beiden senior adviseur bij de RVZ, maakt de in de wet beschreven infrastructuur geen gebruik van het internet, maar is het een gesloten systeem met eigen beveiligde datalijnen. “De overheid gaat uit van het pre-internettijdperk terwijl Web 3.0 in aantocht is. Het is alsof er een hogesnelheidstrein beschikbaar is en de overheid het gebruik van de paardentram verplicht stelt”, schrijven Ottes en Van Rijen. Door de gekozen infrastructuur is er volgens hen geen sprake van een integraal EPD, is het moeilijk om patiënten toegang te geven tot hun eigen dossier, en is het systeem niet toekomstbestendig.

VWS boos

Het ministerie van Volksgezondheid reageert buitengewoon fel op het artikel. “Dit is kennelijk een particuliere mening van twee medewerkers van de RVZ. Het is klinkklare nonsens, waar we niet eens de moeite nemen op te reageren”, aldus een woordvoerder van het ministerie vandaag in het Financieele Dagblad.

ICT-problemen

Een woordvoerder van de RVZ laat het FD weten dat de twee auteurs op persoonlijke titel hebben geschreven en dat het niet om een advies van de RVZ gaat. De overheid heeft de afgelopen jaren problemen gehad met grote ICT-projecten onder andere bij de Belastingdienst en de OV-chipcard. Ook bij het EPD gaat het om een groot en ingewikkeld ICT-project.

Google Health

De RVZ-adviseurs wijzen op de opkomst van alternatieve EPD’s die wel gebruikmaken van internet. In navolging van Microsoft met Healthvault heeft Google onder de naam Google Health een EPD geïntroduceerd. Een derde initiatief heet Revolution Health, en is opgezet door Steve Case, medeoprichter van America Online. “De producten hebben één ding gemeen: het zijn elektronische dossiers van en door de patiënt op internet.” De patiënt levert zelf gegevens aan, maar Google wil daarnaast gegevens uit ziekenhuisinformatiesystemen ophalen. “Deze ontwikkelingen gaan aardig in de richting van een integraal EPD, maar dan in commerciële vorm en primair gericht op de patiënt.”

Minister Klink

Ottes en Van Rijen vinden dat minister Klink ten onrechte een minutieuze beschrijving van de infrastructuur in de wet opneemt. In een kaderwet zou de minister zich wat hen betreft moeten beperken tot de algemene eisen waaraan zo’n systeem moet voldoen. Vervolgens kan de minister door middel van algemene maatregelen van bestuur die eisen nader invullen. Zo kan met het EPD beter ingespeeld worden op nieuwe ontwikkelingen.

Hoge kosten

De voorbereiding van het EPD heeft lang geduurd. Toenmalig minister Els Borst van Volksgezondheid heeft al in 1998 vastgesteld dat er een EPD zou moeten komen. Zij stelde de deadline destijds op 2004. Inmiddels ligt de deadline in het huidige coalitieakkoord op 2009. Met het wetsvoorstel probeert minister Klink uitvoering te geven aan dit deel van het coalitieakkoord. Er lopen pilots voor belangrijke onderdelen van een EPD. Over het succes van die pilots circuleren verschillende verhalen. Volgens de minister ligt alles op schema. Uit het veld komen geluiden dat het systeem kwetsbaar is en hoge kosten met zich meebrengt. Daarom twijfelen waarnemers nog steeds of voldoende zorgverleners zich op tijd zullen aansluiten. (Het Financieele Dagblad)

2 REACTIES

  1. De ontwikkeling van ht landelijk EPD, of wellicht beter: alle discussie eromheen, bestreikt een erg lange periode. Uit het artikel blijkt dat commitment en betrokkenheid (communicatie) tussen belangrijke actoren slecht is verlopen. Mogelijk is daar onvoldoende sturing op geweest. Op basis van alles wat we nu weten zijn door goede keuzes en strakke sturing belangrijke resultaten te behalen. Dit vereist dus wel veel aandacht voor alle betrokkenen.

  2. Lees alle reacties
  3. Blijkbaar hebben deze 2 “experts” hun huiswerk niet goed gedaan. Het EPD is wel zeker gebaseerd op internet technologie. Of die IP pakketjes nu over een privelijn of over het publieke internet gaan doet er niet toe. Een privelijn is veiliger en snelheid is gegarandeerd, en er kan altijd nog worden gekozen om het over het publieke internet te laten lopen, met alle veiligheidsnadelen die er bij horen. Het betreft hier overige alleen de uitwisseling van gegevens tussen ziekenhuizen en dergelijke, de patientgegevens worden niet opgeslagen in het EPD. Alleen de interface dus, de instituten bepalen verder zelf wat ze gebruiken aan oplossingen.
    Ottes en Van Rijen kunnen zich beter met iets bezig houden waar ze wel verstand van hebben.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.