Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘EPD essentieel voor bevorderen zelfmanagement patiënt’

Mario Gibbels
We moeten vanuit de overheid haast maken met het elektronisch patiëntendossier om de mogelijkheid tot zelfmanagement van zorgvragers te bevorderen. Dit stelt Margreeth Smilde, Tweede Kamerlid van het CDA.
‘EPD essentieel voor bevorderen zelfmanagement patiënt’

Smilde zegt in een interview met het blad Skipr dat de essentie van de gezondheidszorg de zorgvraag van de patiënt is en hoe gezondheidszorg hierop antwoord geeft. Het feit dat het zorgstelsel van aanbod- naar vraaggestuurd is gedraaid, vraagt volgens haar niet alleen om grote flexibiliteit van de zorgaanbieders, maar ook om zelfredzaamheid en “zelfmanagement” van de patiënt.

‘Minder afhankelijk’

“Patiënten die zelf het ‘management’ van hun ziekte oppakken, zijn minder afhankelijk van zorgverleners. Ze hebben bij uitstek de meeste kennis over hun eigen lichaam en weten hoe ze moeten omgaan met hun ziekte. Dit geldt vooral voor chronische patiënten. Ze hebben geleerd naar hun lichaam te luisteren en weten hoe te handelen. Zij zijn gemotiveerd om therapietrouw te zijn, omdat ze weten hoe belangrijk dat is. Dat maakt de effectiviteit van de zorg die aan hen verleend wordt groter. Hoe meer inzicht ze hebben in hun eigen ziekteproces, hoe meer ze kunnen bijdragen aan de kwaliteit van hun eigen leven,” aldus het CDA-Kamerlid Smilde .

‘EPD essentieel’

Om dit zelfmanagement echt vorm te geven moet de zorgvrager zich de juiste houding aanmeten en over de instrumenten beschikken om zelfmanagement mogelijk te maken, aldus Smilde. “Dat varieert van gezonde leefstijl en therapietrouw tot een mondige opstelling naar zorgverleners. Patiëntenorganisaties kunnen een belangrijke rol spelen bij het bewustwordingsproces. En vanuit de overheid moeten we haast maken met een verantwoord elektronisch patiëntendossier. Ook dat is essentieel voor het bevorderen van zelfmanagement door zorgvragers. Een noodzakelijke stap op weg naar vraagsturing in de zorg.”

(ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

4 REACTIES

  1. In het kader van zelfmanagement is het moeilijk voorstelbaar dat de overheid een eigen EPD zou voorschrijven. De korte bovenstaande discussie onderstreept ook dat de overheid de kaders voor een betrouwbaar gebruik moet stellen, maar overigens de patient de keuze moet laten.

  2. Lees alle reacties
  3. Reactie op Boar:
    Patiënten die hun medische gegeven in eigen beheer krijgen brengt bij mij horror-scenario’s naar boven. Gezien de wijze waarop de gemiddelde Hyves-gebruiker zijn account gebruikt (lees: gegevens onbeveiligd laat slingeren) ben ik benieuwd hoe snel er grote hoeveelheden informatie, die nu als ‘medisch geheim’ worden geclassificeerd, vrij beschikbaar komen voor iedere internetgebruiker. Hoe gemakkelijk zal hiervan door onbevoegden (chanteurs, werkgevers, letselschadejuristen, zorgverzekeraars, enz.) misbruik gemaakt worden?

  4. Een EPD is essentieel voor moderne, goed gedocumenteerde en overdraagbare zorg. Wij delen geheel de mening van Mevrouw Smilde dat het zelfmanagement en de bewustwording rond zorg er door bevorderd worden. Aansluitend is het een enorme stap voorwaarts het beheer van het EPD direct aan de hoofdrolspeler toe te vertrouwen. Met 600 miljoen HYVES deelnemers is dat niet zo een ingewikkelde stap. Het eigen beheer maakt de verantwoordelijkheid en het financiele inzicht tastbaar. De zorgsector zal dus enthousiast moeten worden voor het electromagnetisch vullen van het patientendossier; Het is dan aan de patient of zijn vertegenwoordiger het dossier op orde te houden en inzicht te verstrekken aan opvolgende zorgverleners. Zeker bij chronisch zorg kan de eigen begeleiding en agendering concrete vormen krijgen.
    U allen veel goeds wensend,

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.