Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

EPD garandeert geen betere zorg

Annelies Vermeulen
Bij ziekenhuizen die gebruikmaken van een EPD is de zorg niet per se beter. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.
EPD garandeert geen betere zorg

Dat meldt CBC News. De onderzoekers keken naar data uit de periode tussen 2003 en 2007 over drie veelvoorkomende ziekten: hartfalen, hartaanvalen en longontsteking. Voor hartfalen zagen zij een vooruitgang als er gebruik werd gemaakt van een EPD, maar bij de andere twee aandoeningen was deze vooruitgang niet te zien.

Resultaten

De onderzoekers geven verschillende redenen voor de resultaten. Zo zouden artsen die leren omgaan met een EPD, minder tijd hebben om de zorg te verbeteren. Of zou de kwaliteit van zorg al op zijn best zijn en valt er dus niks meer te verbeteren. De onderzoekers zijn nu aan het werk om nieuwe manieren te vinden om te meten hoe een EPD de kwaliteit van zorg beïnvloed. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

NPCF: Kabinet moet EPD niet in ijskast zetten

Nieuwe wet: Zware straffen bij misbruik EPD

Een derde Amerikanen wil EPD op mobiel

4 REACTIES

  1. artsen moeten leren lezen. Mij valt op, dat dossiers niet goed worden gelezen. Dat is nu al het geval en het EPD zal dit niet verbeteren.
    Opleidingsprobleem? Overigens slingeren nu dossiers gewoon rond, of als je wilt als medewerker kun je alles inkijken. Het EPD zal dit niet verbeteren. Maar als de politiek dit doorzet, zal de patient ongevraagd in het dossier moeten kunnen kijken

  2. Lees alle reacties
  3. Niks onzinnig onderzoek, integendeel. Er zijn voldoende goede argumenten om te veronderstellen dat een EPD zou moeten leiden tot betere zorg. En wel in die mate naarmate meer partijen betrokken zijn bij de patiënt en een ketenzorg-benadering op zijn plaats is. Bij sommige gezondheidsproblemen (CVA, dementie, hartfalen) is dat bij uitstek het geval, bij andere minder. Goede (en soms lang durende) onderzoeken moeten uitmaken in welke gevallen een EPD optimaal effectief is, en welke factoren een rol spelen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.