Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

EPD maakt zorg niet beter en effectiever

Annelies Vermeulen
Britse onderzoekers hebben nauwelijks bewijs kunnen vinden dat digitale innovaties zoals het EPD de zorg beter en efficiënter maken. Uit 53 publicaties die zij doorspitten bleek dat er alleen zeer zwak bewijs is dat zulke innovaties een nuttig effect hebben, schrijft het Nederlands Dagblad.
EPD maakt zorg niet beter en effectiever

Ook concludeerden de onderzoekers dat het invoeren van nieuwe technologieën niet zonder risico is. Zo kunnen artsen te veel vertrouwen op hun computersysteem.

Bewijs

De onderzoekers bekeken publicaties over het EPD, onderzoeken naar computerprogramma’s die de arts helpen de juiste geneesmiddelen uit te kiezen en studies naar consulten en behandeling via internet. Bewijs dat de invoering van dit soort systemen geld bespaart, ontbrak. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

EPD garandeert geen betere zorg

Britse verpleegkundigen geloven niet in EPD

Nut en noodzaak van het EPD

6 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Mooi toch, zo’n kop. Maar na het lezen van het artikel vind ik het kort door de bocht. Het aantal malen N/A (not assessed) in de tabel over EHR (EPD) in het artikel is bijzonder groot. De term ‘anadotical evidence’ laat eveneens zien dat de onderliggende artikelen in elk geval niet de criteria meten die deze onderzoekers hadden willen zien.
  Evaluaties van EPD systemen worden relatief weinig gedaan, laat staan gepubliceerd. Zou dat het gebrek aan bewijs kunnen verklaren?

 3. Het EPD verbetert minimaal de leesbaarheid van dossiers.
  Bovendien kan een EPD een standaardindeling vereisen, alsmede waarschuwingen voor medicatie-allergieën duidelijk aangeven.
  Medici trachten de invoering van het EPD te verhinderen, cq te vertragen omdat zij via het EPD eenvoudiger te controleren zijn. Het falen der artsen komt via het EPD zeker duidelijker aan het licht.
  Zijn de onderzoekers soms artsen?

 4. Jammer, ik van van ICT zorg verwacht dat ze iets minder aan telegraafkoppen moesten doen.
  Later in het artikel staat dat het ook over andere e-health dan een “EPD” gaat, maar in de kop moet je natuurlijk lekeer scoren…
  Een techsite beginnend met een T en daarna weakers.net bracht dit nieuws heel wat opjectiever.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.