Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

EPD technisch succesvol, besluitvormingsproces mislukt

Mario Gibbels
Het landelijk EPD is niet het zoveelste ICT-debacle. Het doel om een landelijke infrastructuur voor de uitwisseling van patiëntgegevens op te zetten is behaald. De invoering van het landelijk EPD is echter mislukt omdat VWS er niet in is geslaagd om zorgpartijen hiervoor medeverantwoordelijk te maken.
EPD technisch succesvol

Dat concluderen de onderzoekers van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur die in opdracht van het ministerie van VWS het besluitvormingsproces rondom de invoering van het landelijk EPD hebben onderzocht.

Cruciaal

Dit besluitvormingsproces kent een geschiedenis van ruim 15 jaar. Cruciaal in deze geschiedenis is de motie van D66 Tweede Kamerlid Koser Kaya in 2005 waarin de regering wordt verzocht om de regie te nemen bij de invoering van het landelijk EPD.

Discussies

Het is het ministerie van VWS vervolgens niet gelukt om de verschillende partijen in de zorg mede-verantwoordelijk te maken voor de invoering van het EPD. Daarbij hielp het ook niet dat er voortdurend discussies waren over wat het EPD precies is. Het EPD is “alles behalve een eenduidig fenomeen”, zo stellen de onderzoekers.

Kop van Jut

Die tegenstrijdige opvattingen onder de zorgpartijen over het EPD kwamen op het bordje van VWS terecht met als gevolg dat het ministerie steeds meer in de rol van ‘Kop van Jut’ terecht kwam. VWS moest de problemen maar oplossen, zo vonden de zorgpartijen.

Verantwoordelijkheid

Pas toen de EPD-wet in de Eerste Kamer was gesneuveld hebben de zorgpartijen alsnog de verantwoordelijkheid voor het voortbestaan van het landelijke infrastructuur naar zich toe getrokken. Dit zou volgens de onderzoekers bij toekomstige grootschalige ICT-trajecten vanaf het begin een belangrijk doel moeten zijn: hoe zorg ik ervoor dat betrokken veldpartijen mede-verantwoordelijkheid nemen voor de implementatie? (Zorgvisie/ICT)

Lees ook:

Schippers: ‘Aansluiting LSP nog niet verplicht’

EPD officieel verworpen in senaat

Denen kiezen voor landelijk EPD

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Inderdaad is de motie van D66 van belang geweest. Ook Nictiz zat hier niet op te wachten. Het geeft aan hoe bitter weinig gevoel de politiek met de materie had en heeft. In die zin was de motie een symptoom van collectieve kolder. De techniek is nooit het obstakel geweest. De randvoorwaarden aan het project EPD daarentegen wel. En dat zit in de bepaling van, met een wat dramatische zegswijze, het “nationaal belang” van het project. Nationale generieke projecten als het EPD en de OV chipkaart zijn gebaat bij duidelijkheid voor alle partijen. Een ontwikkeling van 15 jaar is niet alleen qua proces potsierlijk, maar zorgt ervoor dat de panelen qua politiek en techniek blijven schuiven. Niemand durft het aan om met instrumenten als een algemene maatregel van bestuur te werken en simpelweg te zeggen “gij zult hieraan meewerken”. Nee, nu is het beter geregeld. Het EPD is thans een “private” en “regionale” ontwikkeling. Waarbij de behoefte aan wet- en regelgeving kennelijk is weggevallen. Sejant detail: Nictiz doet nog mee, VWS sponsort nog een paar miljoen en dus zit NPCF ook stevig aan boort etc.. Wat zal de volgende stap zijn? Ik zet mijn geld op inter-regionale verbindingen. Et voilà! Dan is het landelijk EPD er toch gekomen.

  3. Bij de brief van de minister zitten 2 rapporten.
    Over het EPD wordt meer dan 140 bladzijden historie neergepend, waarbij slechts open deuren worden ingetrapt.
    Geen woord over de halsstarrigheid van Nictiz en VWS, geen woord over het project in Eemland dat vooraf ging aan dit falende project.
    Het 2e rapport schetst EPD’s in Europa en is opgesteld door KPMG; het is onvoorstelbaar dat daar een duur adviesbureau voor nodig is en VWS dat blijkbaar zelf niet weet.
    De grootste open deur is en blijft natuurlijk de constatering dat je draagvlak nodig schijnt te hebben tegenwoordig. We hadden het geld besteed aan dit soort rapporetn veel beter kunnen besteden aan een goed herbegin van een echt zorgdossier.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.