Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

EPD zorgt mogelijk voor toename van onderzoeken

Mark van Dorresteijn
Het elektronisch patiëntendossier is geen manier om af te rekenen met dure onderzoeken. Het zorgt mogelijk zelfs voor een toename. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek naar 28.741 patiëntbezoeken aan 1.187 artsen.
EPD zorgt mogelijk voor toename van onderzoeken

De studie laat zien dat artsen met toegang tot digitale beelden van eerdere onderzoeken 40 procent meer beeldonderzoeken aanvragen. Bij de relatief dure MRI-scans en CT-onderzoeken was dit percentage zelfs 70 procent. Ook de aanwezigheid van labresultaten werd geassocieerd met meer aanvragen van additionele bloedtesten. “Als je naar deze resultaten kijkt is het de vraag of EPD’s gaan zorgen voor een kostenreductie”, stelt onderzoeksleider Danny McCormick.

Aanwezigheid van informatie

De onderzoekers merken op dat het EPD zelf geen directe invloed heeft op de extra aanvragen, maar dat het vooral gaat om de aanwezigheid van de elektronische informatie. Waarom de artsen meer testen aanvragen, komt niet naar voren in de studie. De onderzoekers vermoeden dat het aanvragen van testen gemakkelijker wordt dankzij de nieuwe technologie.

(Zorgvisie / ICTzorg – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: )

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.