Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘EPD’s maken ons bang’

Annelies Vermeulen
Tachtig procent van de consumenten is bang om een EPD te gebruiken omdat ze bang zijn dat de medische informatie gestolen wordt of kwijtraakt. Dat blijkt uit een online enquête van Harris Interactive in opdracht van Xerox.
'EPD's maken ons bang'

Volgens Paul Solverson van Xerox is de reden van de angst de gebrekkige informatievoorziening vanuit de gezondheidszorg over EPD’s. De voordelen van een EPD zouden niet voldoende worden getoond. Volgens Solverson zouden mensen staan te kijken als ze wisten hoe makkelijk de toegang tot papieren medische dossiers is.

78 procent van de geënquêteerden is bang dat hun EPD gehackt wordt. 64 procent is bang dat de informatie kwijtraakt en 62 procent heeft zorgen over misbruik. Slechts 18 procent van de geënquêteerden is door de zorgverlener benaderd over de overgang van papieren dossiers naar EPD’s. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Usability EPD belangrijk voor artsen

EPD’s vergroten patiëntveiligheid

Zorgorganisaties ontwikkelen EPD-app

5 REACTIES

  1. Misleidende artikelen dragen zeker niet bij aan het vertrouwen dat de consument moet krijgen in EPD´s. Beveiliging en organisatiestructuur van de wijze waarop EPD´s in USA en Nederland worden verkregen zijn absoluut niet vergelijkbaar. De gevolgen van ontbreken van relevante medischeinformatie met blijvend letsel of dood als gevolg van ontbrekende informatie weegt niet op tegen het risico dat iemand iets van een ander zou te weten willen komen via hacking. Er zijn meer dan voldoende technische veilgheidswaarborgen maar zoals gewoonlijk is en blijft de mens de zwakke schakel in het geheel. En alsof de toegang nu allemaal zo goed geregeld is met de opslag van onze papieren dossiers. Allemaal koud-water-vrees en hinderlijke bureaucratie van verzuurde ambtenaren die dergelijke ontwikkelingen (proberen) tegen te houden. Ophouden daarmee en aan de slag wat mij betreft. Bijsturen kan altijd nog.

  2. Lees alle reacties
  3. Mensen leven steeds meer in eenzaamheid. Dus geen intresse in de omgeving. Noem mij dan 1 reden waarom ik wil weten wat voor pillen mijn buurman slikt. Als bedrijven (bv zorgverzekeraars) gebruik willen maken van dit beveiligde EPD kun je hun zwaar straffen. Nu sterven er dagelijks veel mensen omdat de informatie ontbreekt. Jaren op een SEH gewerkt en gezien wat er was te voorkomen met meer informatie. De privacywetgeving slaat volledig door. Misdadigers worden beter beschermd dan de zieke mens. Een gezond mens heeft makkelijk praten tot dat hij/zij plotseling ziek wordt en afhankelijk wordt van informatie die zijn zorgverlener nodig heeft om hem/haar goed te kunnen behandelen. Dan mag ineens alles.

  4. De toegang tot enkele papieren dossiers vs de toegang tot duizenden dossiers. Rare jongens daar bij Solveson.
    Het pentagon gehackt, militaire gegevens gestolen, wikileaks grote hoeveelheden overheidsdocumenten gestolen.
    Een DigID bestaande uit alleen maar wachtwoord beveiliging.
    Ik begrijp niet waarom iedereen steeds verbaast is dat de mensen EPD niet vertrouwen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.