Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Erasmus MC doet wetenschappelijk onderzoek met slimme bedden

Met 850 slimme bedden gaat het Erasmus MC informatie verzamelen over patiënten, waarmee de zorg verbeterd kan worden. De bedden zijn onderdeel van een wetenschappelijk onderzoek dat vijftien jaar gaat duren.
© sudok1 / Getty Images / iStock

Het Erasmus MC heeft 850 smart-bedden in gebruik genomen. De slimme bedden zijn geleverd door Hill-Rom, een van de grote beddenleveranciers op de Amerikaanse markt voor innovatie in de zorg. Ook de onderhouds- en servicediensten levert Hill-Rom aan het universitaire ziekenhuis. De geleverde bedden maken onderdeel uit van een vijftienjarige dienstverleningsovereenkomst met leverancier Hill-Rom, waarvoor het Erasmus MC een vast abonnementstarief betaalt. Het ziekenhuis gaat vijftien jaar lang wetenschappelijk onderzoek naar het gebruik, de werking en mogelijke verbeteringen van de bedden. Het Erasmus MC is daarmee de proeftuin in Europa voor het gebruik van deze slimme bedden. Hill-Rom gebruikt de gegevens om hun product verder te verbeteren, terwijl het medisch centrum de gegevens inzet om zorgprocessen aan te scherpen.

Verzamelen informatie

De smart-bedden verzamelen allerlei informatie over de patiënt, waaronder het lichaamsgewicht. Verder registreren zij met een alarmfunctie wanneer een patiënt het bed verlaat ofwel aanstalten maakt om op te staan. En kunnen afstemming van bed en rugsteun worden gecontroleerd. Ook zijn de bedden ontwikkeld om doorligwonden tegen te gaan. Zo heeft het bed een speciale matras waarin luchtcellen zijn verwerkt. Wanneer de patiënt doorligwonden dreigt te krijgen of een verhoogd risico hierop heeft, kunnen die worden opgeblazen. Daardoor hoeft een patiënt niet meer van bed te wisselen.

Een uitstapstand en een zitstoelstand helpen met de mobiliteit van de patiënt en kunnen ook valpartijen tegengaan. De bedden moeten niet alleen de zorg voor de patiënt verbeteren, maar ook het werk van verpleegkundigen verlichten. Dit filmpje vertelt meer.

Slimme bedden en NFU

Het voorbeeld van de slimme bedden van het Erasmus MC ligt in het verlengde van de ambities van de NFU. De koepel van universitaire ziekenhuizen presenteerde vandaag het rapport Onderzoek & Innovatie met en voor de gezonde regio. Een van die ambities van de NFU is namelijk het initiëren van nieuwe vormen van publiek-private samenwerking. Bedrijven kunnen op verschillende manieren interessante partners zijn bij maatschappelijk georiënteerd onderzoek. Men moet zich daarbij wel realiseren dat de belangen van het bedrijfsleven niet altijd parallel lopen met die van de onderzoekers, aldus het rapport.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.