Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Erasmus MC krijgt triple A-rating

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Kredietbeoordelaar Fitch heeft het Erasmus MC de hoogste kredietrating gegeven: de 'triple A-status'.
Celebration With Champagne
Fotolia

Het Erasmus MC is het eerste UMC in Nederland met een gepubliceerde rating en het eerste ziekenhuis met een triple A-rating. In 2016 kreeg het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis een A-rating van Fitch. Volgens ETZ-bestuursvoorzitter Bart Berden scheelt de rating het ziekenhuis jaarlijks ongeveer vier ton aan rente. Andere organisaties met een triple A-rating zijn het Waarborgfonds voor de Zorgsector en de Nederlandse Staat.

Toekomstbestendig

Bestuurslid David Voetelink: ‘Het is voor het Erasmus MC een enerverende periode, met veel veranderingen en financiële uitdagingen. We hebben een heel nieuw ziekenhuis gebouwd dat net is opgeleverd en binnenkort trekken we erin. De rating is voor ons een bevestiging dat we een goed financieel beleid voeren en dat we uitstekend zijn voorbereid op de toekomst’.

Nieuwbouw

Het Erasmus MC kreeg in 2016 een schadevergoeding van 236 miljoen euro van het ministerie van VWS. Het ziekenhuis is naar eigen zeggen benadeeld door minister Schippers toen zij de toezegging van 100 miljoen euro introk die haar voorganger Ab Klink aan het ziekenhuis had gedaan voor de nieuwbouw.

Wob-onderzoek

Over de rechtmatigheid van de schadevergoeding is onzekerheid ontstaan. Hierover schreef Zorgvisie in september 2016 een artikel. Uit Wob-onderzoek bleek dat het Erasmus MC zich rijk rekende en vertragingstactieken toepaste bij het vaststellen van de hoogte van het schadebedrag. De Algemene Rekenkamer zette vraagtekens bij de overeenkomst. Het CDA heeft indertijd aan de minister en de Tweede Kamer voorgesteld om de schadevergoeding voor te leggen aan de Europese Commissie en te vragen over er sprake zou zijn van ongeoorloofde staatssteun. De meerderheid van de Kamer heeft de CDA-motie verworpen.

Schadebedrag

In een reactie op het Zorgvisie-artikel liet Voetelink weten blij verrast te zijn met dit bedrag, ‘anders zou het nieuwe ziekenhuis niet gebouwd kunnen worden.’ Volgens Voetelink zijn er geen fouten gemaakt bij de berekening van de schadevergoeding. ‘Het gaat in feite om twee toezeggingen: De eerste toezegging is de 100 miljoen euro garantstelling van Klink en de tweede toezegging is dat we recht hebben op de regeling voor nadeelcompensatie. De onafhankelijke onderzoekers hebben op basis hiervan niet alleen uitgerekend wat het intrekken van de toezegging van Klink door minister Schippers ons heeft gekost. Ze hebben ook bekeken waar we op basis van de regeling voor nadeelcompensatie recht op hebben. Je moet niet vergeten dat we hier een gebouw van bijna een miljard neerzetten met een onrendabele top van 280 miljoen euro. Zelfs met deze nadeelcompensatie moeten we de komende jaren ieder jaar minstens 1 procent groei laten zien om het gebouw rendabel te krijgen.’

Rating

Een rating geeft de financiële sterkte weer van een organisatie. Met de hoogste kredietrating kan een organisatie leningen afsluiten tegen een lagere rente. Een rating agency beoordeelt een periode van enkele jaren voor de toets. Daarbij kijken ze naar  financiële factoren maar ook naar  ziekteverzuim de toekomstverwachtingen en de kwaliteit van bestuur en management. De Rabobank heeft het Erasmus MC bijgestaan tijdens het rating proces. Er bestaan 10 mogelijke ratings van AAA tot D.

Filmpje Erasmus MC verhuizing SEH naar nieuwbouw

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.