Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Erasmus MC onderzoekt afbouw antipsychotica

Redacteur Zorgvisie
Een groep onderzoekers van het Erasmus MC gaat onderzoek doen naar de afbouw van het gebruik van antipsychotica bij mensen met een verstandelijke beperking. Ze willen erachter komen waarom het voor veel mensen in die doelgroep moeilijk is om het medicijn af te bouwen.
Mensenmetbeperking-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

Dat meldt het Erasmus MC. De onderzoekers komen uit de vakgroep Geneeskunde voor Verstandelijk Gehandicapten en krijgen voor hun onderzoek een subsidie van ruim een half miljoen euro van ZonMw. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de gehandicaptenzorgorganisaties Abrona, Amarant en Ipse de Bruggen.

Bijwerkingen antipsychotica
Antipsychotica worden in de gehandicaptenzorg vaak langdurig voorgeschreven voor mensen met een verstandelijke beperking. Cliënten die gedragsproblemen vertonen, bijvoorbeeld doordat ze agressief zijn of aan automutilatie doen, krijgen de medicatie vaak, terwijl het volgens het Erasmus MC nog onduidelijk is of het nut heeft. Wel blijkt volgens de onderzoekers dat er veel bijwerkingen bij horen. Mensen die de geneesmiddelen langdurig slikken hebben bijvoorbeeld  een verhoogd risico op hart- en vaatziekten of krijgen bewegingsstoornissen. Die bijwerkingen zijn in principe omkeerbaar als er gestopt wordt met het slikken van antipsychotica, maar het lukt veel mensen met een beperking niet om af te bouwen.

Vergelijken gebruikers antipsychotica
De onderzoekers gaan daarom twee groepen chronische gebruikers van antipsychotica met elkaar vergelijken. Een groep krijgt geleidelijk aan steeds minder antipsychotica, de andere groep behoudt het medicijn. Zowel de onderzoekers, als de deelnemers, begeleiders en behandelaren weten niet wie in welke groep zit.  

Dossier Gehandicaptenzorg
In het dossier gehandicaptenzorg staat al het nieuws uit de gehandicaptenzorg, van cao’s tot updates over zorginstellingen.Lees hier over bezuinigingen op de langdurige zorg, bestuurswisselingen binnen gehandicaptenzorginstellingen en al het andere nieuws dat gerelateerd is aan de sector.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.