Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Erasmus MC ziet ‘pertinent onjuiste beeldvorming’ over concentratie kinderhartchirurgie

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Emoties voeren ten onrechte de boventoon in de publieke discussie over concentratie van de kinderhartchirurgie, vindt Thomas Krasemann, afdelingshoofd kinderhartchirurgie in het Erasmus MC. ‘Wij moeten als medici praten over kwaliteit van zorg op basis van feiten en visie.’
Thomaskrasemann 660
Premium

Het Erasmus MC doorbreekt de

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  3 REACTIES

  1. Heldere uitleg, altijd goed om de andere kant te horen/zien. Maar ook jammer dat dit nodig is. Komt over als onderlinge strijd, waarom wisselen chirurgen niet gewoon uit? Blijkbaar heeft het best veel gevolgen anders zouden de andere huizen toch niet zo’n heisa maken dat het centrum weggaat? Het gaat natuurlijk om meer disciplines dan alleen de chirurg. En als het echte/enige probleem is dat de chirurgen anders te weinig opereren en niet genoeg nieuwe chirurgen op kunnen leiden, trek dat samen op en opereer meer samen. Leer je ook van om iemand anders keuken kijken toch?

  2. Lees alle reacties
  3. Volumenormen worden niet bepaald door de IGJ! Volumenormen worden aangeleverd door de wetenschappelijke verenigingen en kunnen ook “misbruikt” worden om centraliseren te vergemakkelijken. En de centra waar deze normen reeds worden gehaald staan vaak aan de basis van dit soort afkapwaarden.BV bij 40 verrichtingen is de kwaliteit ondermaats? Hoezo? Het is een asymptoot waarbij boven een bepaald aantal de kwaliteit nog maar amper stijgt . Echter dit gekozen afkappunt is zeer arbitrair. Het gaat daarnaast ook over de kunde en vaardigheid van de chirurg in kwestie. Bij het hebben van lagere volumenormen is het automatisch zo dat een eventuele slechte afloop zwaarder wordt weergegeven in de eindresultaten. Want 2 overledenen op 30 pt geeft een mortaliteit van 6,6% en 2 op 60 pt 3,3%
   Nog even een ander sommetje. 12 chirurgen voor 180 operaties is gemiddeld 15 operaties per chirurg per jaar, welke ook nog eens divers zijn in hun complexiteit. Hoezo dan niet deze volumenorm hanteren en wel per centrum. Zou de gestelde volumenorm van 60 ingrepen per specialist gelden en dan heb je nog maar 4 kinderhartchirurgen nodig voor dit type operaties in heel Nederland en dat kan weer het beste in 1 centrum. Het is maar hoe je rekent. Wat zou Minister Kuipers hier toch van vinden?

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.