Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ernstige risico’s door langer thuis wonen

Mark van Dorresteijn
Ouderen lopen meer risico’s op ongelukken als zij langer thuis moeten wonen. Dat is de mening van 440 specialisten ouderengeneeskunde en sociaal geriaters, zij hebben een enquête over dit onderwerp ingevuld van het tv-programma Zembla.
Ernstige risico’s door langer thuis wonen
Foto: ANP - Martijn Beekman

In de reportage van Zembla worden ouderen geïnterviewd over hun leven thuis of in het verzorgingshuis. De ouderen in het verzorgingshuis geven aan dat zij echt niet meer thuis kunnen wonen en de ouderen die thuis wonen houden het nog maar net vol.

Extra problemen

De specialisten ouderengeneeskunde denken dat de transitie voor extra problemen zal zorgen omdat huisartsen en mantelzorgers het toenemend aantal kwetsbare ouderen onvoldoende kan helpen. Daarbij denkt 85 procent van de ondervraagden dat de kwaliteit afneemt en 86 procent verwacht meer problemen zoals uitdroging en valincidenten.

Heilloos plan

SP-Kamerlid Renske Leijten vindt dat staatssecretaris Martin van Rijn de uitkomsten van de enquête serieus moet nemen en moet terugkomen op het heilloze plan om verzorgingshuizen te sluiten. ‘Als het niet veilig is om thuis te blijven wonen, moet iemand naar het verzorgingshuis kunnen’, zegt Leijten. ‘Het is nog niet te laat. Van Rijn moet zijn hart laten spreken in plaats van kiezen voor harde bezuinigingen.’

Scheiden wonen & zorg

Het beleid om het wonen en de zorg in de care te scheiden, vormt al jaren een hoofdpijndossier voor zorgbestuurders. Hoe houden zij de verzorgingshuizen open zonder de huisvestingvergoeding?
Bekijk het dossier

 

1 REACTIE

  1. in de Wmo moeten we kijken naar de vraag achter de vraag, oftewel verder kijken dan het oppervlakkige signaal. Dat zou in dit verhaal ook moeten gebeuren omdat het niet gaat of iemand het niet kan redden, maar waarom iemand het niet kan redden. Pas als we daar een goed beeld van hebben, kunnen we kijken wat een te nemen aktie zou moeten zijn. De keuze voor een verpleeg- of verzorgingshuis is dan lang niet altijd het goede antwoord omdat het namelijk geen tovermiddel is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.