Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ervaringsdeskundigheid onontbeerlijk in ggz’

Redacteur Zorgvisie
De kennis van psychiatrische patiënten is onontbeerlijk om de geestelijke gezondheidszorg (ggz) naar een hoger niveau te tillen. Dat schrijft Wilma Boevink, onderzoeker bij het Trimbos-instituut, in haar promotieonderzoek.
Groeptherapie-Thinkstock-400.jpg
Foto: Thinkstock

Boevink stelt in haar proefschrift ‘Over herstel, empowerment en ervaringsdeskundigheid in de psychiatrie’ dat mensen die zelf worstelen met psychische problemen ervaringen opdoen die belangrijk kunnen zijn voor de ggz. Ze ervaren niet alleen hoe het is om te leven met een psychische stoornis, maar ook wat daar wel en niet bij helpt. ‘Ze leren omgaan met de reacties op dat psychisch lijden in onze samenleving en in de ggz, waarin we klaarstaan met stigmatiserende beelden en labels voor ‘ziek’ of ‘afwijkend gedrag’. En ze ervaren wat nodig is om de schuld en schaamte die dat met zich meebrengt, plaats te laten maken voor hoop en vertrouwen’, schrijft Boevink, zelf ervaringsdeskundige.

Kennis in ggz combineren
De onderzoeker benadrukt in het proefschrift dat ze niet pleit voor een tegenbeweging, maar juist voor het aanvullen van wetenschappelijke kennis met die van ervaringsdeskundigen. ‘Uitwisseling van ervaringskennis, wetenschappelijke kennis en professionele kennis is van belang voor het herstel van mensen die ernstig psychisch lijden en voor een goede ondersteuning daarbij. Goede hulpverlening vraagt om ‘multideskundigheid’, meent Boevink. ‘Een kruisbestuiving van deze kennisdomeinen en kennisbronnen is nodig op alle niveaus, niet in de laatste plaats in de dagelijkse praktijk, op het individuele niveau van cliënt, hulpverlener en het netwerk van betrokkenen.’

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.