Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Europa verdubbelt kapitaaleis zorgverzekeraars

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Door de nieuwe Europese eisen voor solvabiliteit verdubbelt voor zorgverzekeraars de kapitaaleis. Dit blijkt uit de uitkomsten van de vijfde Impactstudie (QIS5) voor Solvency II. Het vergroten van de financiële buffers drijft de ziektekostenpremie op.
Europa verdubbelt kapitaaleis zorgverzekeraars

Oorzaak voor de strengere eisen is de kredietcrisis. Met de nieuwe regels, Solvency II, moet er een duidelijk verband komen tussen de risico’s die verzekeraars lopen en de financiële buffers die ze hebben. Volgens de Nederlandsche Bank (DNB) blijkt uit de impactstudie dat de meeste Nederlandse verzekeraars kunnen voldoen aan de nieuw gestelde Europese kapitaaleisen.

Onnodig streng

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vindt de nieuwe eisen onnodig streng. Een verdubbeling suggereert dat de huidige kapitaaleis niet voldoende zou zijn, terwijl verzekeraars deze al juist als royaal ervaren. Ze betwijfelen of er wel voldoende rekening is gehouden met de kenmerken van het Nederlandse zorgverzekeringsstelsel. Zo zou het risicovereveningssysteem, en dan met name het ex-ante deel daarvan, onvoldoende zijn meegewogen.

Forse premieverhoging

De verzekeraars willen op korte termijn duidelijkheid over de uiteindelijke eisen. Daarover zal ZN in overleg treden met het ministerie van Financiën en DNB. De inzet daarbij is om onnodige verhoging van de kapitaaleis te voorkomen. Zeker nu de invoering van prestatiebekostiging bij de ziekenhuizen kan leiden tot grotere risico’s voor zorgverzekeraars en daarmee tot opwaartse druk op de zorgpremie. ZN wijst erop dat verzekerden uiteindelijk via een premieverhoging opdraaien voor de strenge en hoge eisen. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Zorgverzekeraars dreigen met premiestijging
Zorgpremie 60 euro hoger in 2012
Hoge solvabiliteitseis kost verzekeraars miljoenen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Ondanks de vergrijzing in NL zijn er voldoende Euro s aan buffers .Zie de buffers van de Zorgverzekeraars en de Pensioenfondsen in NL. Wij hebben in NL niet te klagen over Solvabiliteit. Een Premieverhoging is niet nodig , als wij de Burocratie eens Echt gaan aanpakken. Het probleem is , dat daar de Politieke Wil voor ontbreekt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.