Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Europese lening aan Orbis is onzeker

De lening van 180 miljoen euro van de Europese Investeringsbank (EIB) voor de nieuwbouw van Orbis Medisch Centrum in Sittard is nog steeds onzeker. Daardoor is de langetermijnfinanciering van het ziekenhuis van de 21e eeuw niet rond. Dat staat in een artikel dat verschijnt in het novembernummer van Zorgvisie.

Orbis Medisch Centrum is het eerste papierloze ziekenhuis van Nederland. Alles gaat digitaal: van het oproepen van patiëntendossier, de noodoproepen aan verpleegkundigen tot aan de robots die door het ziekenhuis rijden om medicijnen, laboratoriumproeven en lakens te transporteren.

Acute betalingsproblemen

Het ziekenhuis, met 400 ruime comfortabele eenpersoonskamers, is echter ook erg duur: 370 miljoen euro. In september sloten de aannemers een deel van de nieuwbouw af, omdat Orbis geen geld had om hen te betalen. De acute betalingsproblemen kwamen doordat het ziekenhuis niet kon beschikken over de EIB-lening van 180 miljoen euro. De Europese Investeringsbank verklaart pas te kunnen uitbetalen als de lening is geborgd door het Waarborgfonds voor de Zorgsector (WfZ). Die borging ontbreekt echter, volgens Orbis-bestuursvoorzitter Ludo Jansen omdat het WfZ vindt dat “de doorlooptijd van het negatief vermogen te lang is”. Volgens de businesscase van Orbis heeft het ziekenhuis vier jaar lang een negatief eigen vermogen voordat de investeringen zijn terugverdiend.

Overbruggingskrediet

Orbis heeft van Fortis en ABN Amro een overbruggingskrediet gekregen voor het volledige bedrag, op voorwaarde dat de EIB-lening alsnog komt. Als die niet komt, is de langetermijnfinanciering niet rond. Jansen: “Het zou toch wel heel bijzonder zijn als we met de president van de EIB dat contract tekenen en vervolgens dat geld niet kunnen ophalen in Luxemburg. Ik vind het een gotspe als we het in Nederland niet voor elkaar krijgen om die lening beschikbaar te krijgen, omdat het Waarborgfonds niet meer mee doet en de banken niet garant willen staan.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Congres ‘Bouwen in onzekere tijden’

Op 5 november organiseert Zorgvisie het congres ‘Bouwen in onzekere tijden’. Opgeven kan nog via www.elseviergezondheidszorg.nl

Download de pdf van het hele artikel uit nummer 11 van Zorgvisie.

Lees ook:

Orbis beslecht ruzie met banken

Banken overeenstemming met Orbis over financiering

Bouw Orbis ligt stil om geldproblemen

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.