Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

EuroPsyche vraagt faillissement aan

Mark van Dorresteijn
Ggz-instelling EuroPsyche vraagt vandaag faillissement aan. Dat heeft het bedrijf gisteren laten weten aan de 1.200 aangesloten behandelaars.
EuroPsyche vraagt faillissement aan

EuroPsyche kwam in financiële problemen doordat geen enkele zorgverzekeraar de declaraties nog uitbetaalt. De instelling voldeed namelijk niet aan de voorwaarden van zorgverzekeraars.

Afdwingen betaling

EuroPsyche krijgt na een uitspraak van de rechter zijn rekeningen niet langer betaald. Verzekeraar CZ constateerde na een onderzoek dat veel declaraties van EuroPsyche niet voldoen aan de polisvoorwaarden. De rechter gaf CZ gelijk. Hierna is EuroPsyche in liquiditeitsproblemen gekomen. De organisatie en de aangesloten therapeuten zijn hierdoor naar verwachting 700.000 euro misgelopen. Sympathiserende organisaties haalden met een inzamelingsactie ongeveer 150.000 euro op.

EuroPsyche kon jarenlang ongelimiteerd declareren omdat het niet was gebonden aan contracten met verzekeraars. De rekeningen werden opgestuurd en de verzekeraar was dan verplicht om een passantentarief te betalen.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter )

Lees ook:

Mentaal Beter houdt deur dicht voor klanten EuroPsyche

CZ mag declaraties EuroPsyche weigeren

12 REACTIES

 1. BIG registratie van GZ-psychologen en/of psychiaters bieden soms ‘schijn’ kwaliteit! EP is het topje van de IJsberg boven het wateroppervlak! Sommige GZ-psychologen hebben nog nooit lees onderwijs geboden, maar mogen na een 4 daagse cursus dyslexie (met alleen theoretische vaktermen)wel diagnostiek en interventie bieden aan kinderen met mogelijk dyslexie! Zij melden zelf, dat zij geen idee hebben hoe dit in de praktijk te doen! Zij hebben nog geen diagnostische test dyslexie gezien of een interventie methode. Zij mogen wel kinderen helpen met ernstige leesstoornissen! Wat houdt auditieve en visuele analyse en synthese in m.b.t. het aanvankelijk leesonderwijs? Ze hebben geen idee. Ik (WO opgeleide professional, gespecialiseerd in leerstoornissen en psycho sociale problemen, maar zonder BIG registratie) krijg clienten verwezen door een huisarts, die door een dyslexie centrum zijn onderzocht. Ze hebben wel dyslexie vastgesteld, maar hebben niet onderzocht of er daarnaast sprake is van AD(H)D of ASS (autisme spectrum stoornis), ondanks het feit, dat het BIG geregistreerde GZ-psychologen waren! Hoe kan dit??
  Omgekeerd krijg ik als WO professional (nog geen BIG) via huisartsen kinderen doorverwezen, die naar de GGZ gingen vanwege psychosociale problemen. Het kind zit niet lekker in het vel. Reden? De GGZ heeft geen differentiaal onderzoek gedaan naar de samenhang met mogelijk leerstoornissen en schoolproblemen. BIG is slechts een hoge drempel voor vergoeding van hulpverlening, maar garandeert lang niet altijd kwaliteit! Hoe veel GZ-psychologen zijn ook niet via de “overgangsregeling’ aan de registratie gekomen? Zonder hiervoor extra studie of werkervaring op te doen.

 2. Lees alle reacties
 3. Schijnt dat Jomanda ook via Europsyche declareerde; en Emiel Ratelband schijnbaar ook! Tis maar waar mensen in geloven.
  Kom op mensen, “hulpverleners” die niet BIG-geregistreerd zijn moeten geen tarieven kunnen declareren zoals nu het geval is. Goed dat deze creatieve oplossing is afgesloten. Nu binnen de GGZ-instellingen er nog voor zorgen dat verplegersinzet niet als psychiaterminuten worden gedeclareerd. Zorg van SPV kan prima zijn maar wel tegen een navenant tarief. Wat dat betreft had Europsyche wel een punt in de procedure.

 4. Medisch Contact meldde op 4 jan 2008; Eindelijk normaal; DBC’s openen de weg voor marktwerking in de GGZ. Destijds al waren de kinderziektes bekend. Ook dat er juist in de GGZ meerdere disciplines samen werken binne een DBC. Het verbaast me niet dat kinderziektes verholpen worden. Wel dat het gebeurt over de rug van 11000 patienten.

 5. Je kan wel een tafel in de tuin zetten en gesprekken beginnen maar een adequaat dak/gebouw om je heen is toch ook zeer belangrijk, tbv je clienten. Zo ook met het financiele gebouw. Men heeft een financieel mooi huisje op het ijs gebouwd en geen rekening gehouden met andere omstandigheden, wat veel nieuwe instellingen wel goed hebben gedaan. Daar zit het probleem en niet in de deskundigheid van de medewerkers, dat lijkt mij wel goed geweest te zijn (zo te lezen). Therapeuten en patienten zijn gedupeerd door een falend management en daar ligt het probleem en misschien hadden de therapeuten daar minder blind vertrouwen in moeten hebben.

 6. @Albert Hoezo kwakzalvers?? Weet je wat ik (cliënt) onrechtvaardig vind? Dat ik en met mij 11000 cliënten op straat komen te staan! Denk je nou dat je dan geen eigen bijdrage meer hoeft te betalen ofzo? Of is het nu dan ineens wel gerechtvaardigd om je eigen bijdrage te betalen? Of is het gewoon gemakkelijk om je gevoel van onrechtvaardigheid tav jezelf bij 1200 hardwerkende therapeuten/11000 cliënten neer te leggen? Ken Uzelf!

 7. HA drs.,
  om een goed hulpverlener te zijn hoef je geen WO te hebben. Bij EP werken over het algemeen goed opgeleide en zeer ervaren hulpverleners.
  Laten we de handen ineen slaan, ieder heeft zijn eigen deskundigheid die goed aanvult.
  Jammer dat anderen EP hebben laten vallen, het is wachten tot ze zelf aan de beurt zijn.
  Wij zijn zo dom om te laten verdelen waardoor de verzekeraar kan heersen.
  Geinig om CZ over de winsten te bellen. Dan roept men dat ze geen winstoogmerk hebben…
  De winsten gaan naar nóg betere zorg voor hun verzekerden.
  Goede aktie zou zijn als de instellingen die, nog, niet om gevallen zijn CZ verzekerden weigeren.

 8. CZ, de Volkskrant en mogelijk de rechter kijken niet langer dan hun neus lang is! Via EP werkten vele Wetenschappelijk opgeleide professionals. Indien de zorg in Nederland alleen nog overgelaten wordt aan psychiaters, dan wordt het aanbod hulpverleners wel erg beperkt ! Via EP werd de zorg 4x op kwaliteit gecheckt, zeker door de hoofdbehandelaar!Van het zorgstelsel in Nederland worden kinderen en jongeren met leer- en gedragsproblemen de dupe. Alleen ernstige enkelvoudige dyslexie wordt vergoed door de verzekering. Hebben kinderen met autisme en een leerstoornis geen recht op vergoeding? Nee, dat kunnen/ willen de zorgverzekeringen niet betalen! Ze hebben liever winst! Zorgverzekeringen hebben miljarden winst! Commercieel belang ten koste van kinderen en jongeren voor wie ouders zo veel premie betalen? Laten zorgverzekeringen maar stichtingen worden, zodat overgebleven premie t.b.v. clienten komt. Dan is KIKA overbodig en is wetenschappelijk onderzoek en zorg mogelijk voor clienten!

 9. Lekker kritiek hebben maar verstand hebben er over ho maar!!
  BV de Inspectie voor de Gezondheidszorg neemt patiënten vaak niet serieus, doet te weinig met ernstige meldingen, durft niet door te bijten en werkt bijzonder traag. Dit blijkt uit honderden klachten die zijn binnengekomen bij het meldpunt van de Nationale Ombudsman. Kinderen worden jarenlang misbruikt in opvanggezinnen waar notabene van wordt geweten!! Worden dus niet serieus genomen! Kunstknieën van metaal op metaal waar allang over bekent was dat dit ZEER SCHADELIJK was worden gewoon gebruikt en wat doet Den Haag?? GEWOON SLAPEN!!
  In 1 lange pennestreek beginnende bij de Volkskrant worden 1200 therapeuten neergezet als fraudeurs en kwakzalvers. Duizenden cliënten worden letterlijk aan hun lot overgelaten. Cliënten/patiënten worden gewoon niet serieus genomen Maar echt luisteren naar cliënten HÓ MAAR!!. Er moet geoon eerst iets erg gebeuren! Het interresseert ze gewoon niet. Het wordt gewoon heel normaal gevonden om 1200 therapeuten niet uit te betalen. Het wordt gewoon heel normaal gevonden om cliënten de straat op te sodemieteren!!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.