Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Extra veiligheidsmaatregelen bij kijkoperaties’

Mark van Dorresteijn
Ziekenhuizen moeten veel zorgvuldiger met geavanceerde technologie omgaan, met name bij kijkoperaties. Dat stelt gynaecoloog Frank Willem Jansen tijdens zijn benoeming tot hoogleraar aan de TU Delft en het LUMC. Volgens Jansen moeten technici en medici elkaars ‘taal’ beter moeten leren verstaan.
‘Extra veiligheidsmaatregelen bij kijkoperaties’

Veel ziekenhuisingrepen vinden tegenwoordig plaats via kijkoperaties. Dat levert aantoonbaar medische voordelen op voor de patiënt. “Maar kijkoperaties vragen wel hele andere vaardigheden van een chirurg. Door de complexiteit van de technologie kan de patiënt schade oplopen. Daar moeten ziekenhuizen meer aandacht aan besteden”, stelt Jansen.

Ingenieur in de zaal?

Door een nauwere samenwerking tussen clinici en technici, denkt Jansen een betere balans te creëren. “Wij zullen dit doen dit onder de paraplu van Medical Delta, het samenwerkingsverband tussen UMC’s in Leiden en Rotterdam, de universiteiten in Leiden, Rotterdam en de TU Delft. Medici en technici zouden moeten streven naar een veiligere en meer kritische introductie van nieuwe, geavanceerde technologie in de chirurgie. Dat doen we onder meer door elkaars ‘taal’ beter te leren. Dat leidt er wellicht toe dat we straks met recht kunnen vragen ‘of er een ingenieur in de zaal is’, wanneer wij dokters onze patiënten blootstellen aan geavanceerde technologie.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Meer Nederlanders naar buitenland voor operatie
IGZ: ‘Te veel risico’s na operatie’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.