Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Facilicom start nieuwe divisie voor zorg en welzijn

Facilicom Services Group uit Schiedam gaat de komende jaren fors investeren in de zorg en welzijnsector. Een nieuwe divisie, Incluzio genaamd, gaat via joint ventures en participaties zorg en welzijn in wijken en buurten met elkaar verbinden.
Facilicom start nieuwe divisie voor zorg en welzijn
Foto: ANP Photo

Facilicom, met een omzet van 1,05 miljard euro en 21.000 medewerkers, wil onder meer participeren in gezondheidscentra. Daarnaast wil het bestaande sociale werkvoorzieningen omvormen naar sociale ondernemingen en initiatieven nemen in nieuwe buurtgerichte concepten en ondernemingen. Eind 2017 koerst de nieuwe divisie Incluzio aan op een jaaromzet van 100 miljoen euro. De ambitie op langere termijn is om de nieuwe divisie uit te laten groeien tot een omvang gelijk aan die van de bestaande facilitaire diensten.

Incluzio

Met Incluzio gaat Facilicom een tweede kernactiviteit ontwikkelen die weliswaar onder de holding valt maar geheel los komt te staan van de bestaande Facilicom divisies actief in schoonmaak, beveiliging, catering, bouw, onderhoud en personeelsdiensten. Doel van het concern is extra groeiperspectief te creëren, de structurele krimp in bestaande markten te compenseren en daarmee de continuïteit van het familiebedrijf op lange termijn verder te garanderen.

Hans Gennissen, president-directeur van Facilicom zegt in een toelichting: ‘Onze huidige facilitaire markten hebben te maken met structurele krimp. Dat komt onder andere door de almaar groeiende leegstand van kantoren. Onze facilitaire markten zullen om die reden niet meer groeien en bieden te weinig investeringsmogelijkheden en perspectieven. Sociaal ondernemen biedt dat perspectief wel.’

Rendement

Ook past de rendementseis die Facilicom intern hanteert (3-4 procent) goed bij de zorg- en welzijnssector. ‘We zijn weliswaar kapitaalkrachtig, maar toch niet te vergelijken met private equity partijen die ook investeren in deze markt. Wij gaan onze competenties in de bedrijfsvoering inbrengen zonder de autonomie van de professionals in het veld aan te tasten. Ons model is gericht op het boeken van duurzaam maatschappelijk resultaat in gezamenlijkheid met gemeenten en bestaande dienstverleners’, aldus Gennissen.

Decentralisatie

Incluzio-directeur Peter de Visser zegt: ‘Incluzio heeft de ambitie om preventie, zorg, ondersteuning en dienstverlening te integreren in één lokale organisatie. Door de integrale benadering worden niet alleen individuele (zorg)vragen opgelost maar kunnen meteen andere collectieve problemen in de wijk worden aangepakt en voorkomen.’ Incluzio speelt volgens De Visser met zijn bedrijfsmodel in op de decentralisatie van taken en bevoegdheden vanuit de centrale overheid naar gemeenten. ‘Doel daarvan is het beleid veel effectiever en efficiënter te maken. Dat is ook nodig, want de overheid kort tegelijkertijd fors op de budgetten. De overheveling van taken zal echter niet veel effect hebben als de verkokering van activiteiten in stand blijft. Door zorg, dienstverlening en het sociale domein te integreren willen we de stap zetten van de huidige, productiegerichte werkwijze naar resultaatgericht werken. In dat systeem worden partijen, anders dan nu, juist beloond voor preventie en effectief werken en staat het behaalde maatschappelijke rendement voorop.’

Participaties

Incluzio participeert inmiddels met een belang van 49 procent in Radar Sociaal Ondernemen, onder andere actief in Amsterdam. Bij Radar Sociaal Ondernemen werken zo’n 600 mensen met een SW indicatie. In Dordrecht heeft Incluzio samen met een partner uit de zorg het wijkbedrijf Crabbehoffelijk opgezet. Een bedrijf waarin langdurig werklozen actief werken aan de leefbaarheid van de wijk.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.