Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Faillissement dreigt voor kleine ziekenhuizen’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De toenemende risico’s, de zwakke vermogenspositie en de concentratie van ziekenhuiszorg vormen vooral voor kleine ziekenhuizen een bedreiging. Dat concludeert het adviesbureau Quintessence HealthCare op basis van de jaarverslagen van ziekenhuizen.
‘Faillissement dreigt voor kleine ziekenhuizen’

Het adviesbureau Quintessence HealthCare heeft de jaarverslagen van ziekenhuizen doorgenomen van 2004 tot 2011. Op het eerste gezicht lijken ziekenhuizen er goed voor te staan. De nettowinst is gegroeid naar 323 miljoen euro bij een omzet van ruim 21 miljard euro en de personeelskosten dalen.

Kleine ziekenhuizen kwetsbaar

Maar er zijn grote verschillen tussen instellingen. 55 procent van de ziekenhuizen heeft een lager eigen vermogen dan 15 procent en kan daardoor niet gebruikmaken van de garanties van het Waarborgfonds voor de Zorgsector. Zij zijn voor hun geld afhankelijk van banken. Die schroeven hun eisen steeds verder op. Ze hanteren nu zelfs de eis 20 procent eigen vermogen. Zorginstellingen die dat niet hebben, betalen een hogere rente. “Vooral kleine ziekenhuizen met een klein vermogen zijn kwetsbaar, omdat hun omzet klein is”, waarschuwt Mark Sluiter van het adviesbureau Quintessence HealthCare. “Zij kunnen niet, zoals grote ziekenhuizen, hun risico spreiden met een groot zorgvolume.”

Concentratie bedreigt kleine ziekenhuizen

Een andere bedreiging vormt de concentratie en spreiding van zorg. “De bedoeling van het overheidsbeleid is dat kleine ziekenhuizen de complexe dure ingrepen afstoten aan grote ziekenhuizen in de buurt. Maar het is allerminst zeker dat ze daar de eenvoudigere goedkopere ingrepen voor terugkrijgen. Kleine ziekenhuizen doen er goed aan afspraken te maken met verpleeg- en verzorgingshuizen en huisartsen om hun regionale positie te verstevigen.”

Afhankelijk van b-segment

Een extra moeilijkheid voor kleine ziekenhuizen is dat ze veel zorg leveren die in het het b-segment van dbc’s vallen. Daarvoor gelden vrije prijzen. Minister Edith Schippers van VWS vergroot het b-segment in 2012 naar 70 procent. Nu valt 66 procent van de dbc’s nog in het a-segment, dat de zekerheid biedt van vaste prijzen.

Faillissementen kleine ziekenhuizen

Alle ontwikkelingen samen vormen een bedreiging voor kleine ziekenhuizen. “Faillissementen van kleine ziekenhuizen zijn niet te voorkomen als ze niet tijdig anticiperen”, stelt Sluiter. “Zeker als ze in een gebied zitten met een neerwaartse economie, zoals Oost-Groningen, of als ze onvoldoende inkomsten hebben om hun vastgoeduitgaven te dekken.”

Maandelijks factureren

Een verandering van het declaratiesysteem zou het voor ziekenhuizen makkelijker maken om over geld te beschikken is. Ze moeten nu gemiddeld 69 dagen op hun geld wachten, omdat ze pas een rekening mogen sturen als een dbc is afgesloten. “Als ziekenhuizen maandelijks rekeningen kunnen sturen, hoeven ze minder geld te lenen bij banken.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Kleine ziekenhuizen houden bestaansrecht

Samenwerking en concentratie op agenda kleine ziekenhuizen

Burgemeesters op de bres voor kleine ziekenhuizen

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Kleinere ziekenhuizen hebben zeker een toekomst. Maak er een Prive-Kliniek van. Zie het AD van za. 10 sept.2011. met dhr. Hans Wiegel. Als ziekenhuis moet je keuzes maken en de tijd is er NU ! De Marktwerking heeft zijn intrede gedaan in de Zorg met Politieke steun dus…..
    Voor Ondernemers in de Zorg geeft dit veel ruimte en er zijn Gebouwen voldoende in de aanbieding. ZiekenhuisBestuurders zijn blij , als zij van deze gebouwen af zijn ! Zeker een Debat waard. Het woord is aan de Politiek.

  3. Weet niet waar Bart zijn uitspraak over 69 dagen op baseerd. Er is een ziekehuis dat dagelijks factureert, er zijn er die wekelijks factureren, tweewekelijks factureren en en zelfs maandelijks factureren.
    Dus frequentie van factureren wordt niet beinvloed. wel de verwachte doorplijt bij een DOt systhemathiek. En groter B segment biedt ook voor kleinere ziekenhuizen kansen immers kwaliteit van zorg kan beloond worden door betere prijzen en kwaliteit trekt clienten aan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.