Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Feedback dringt gebruik dure testen terug

Mark van Dorresteijn
Wanneer artsen feedback krijgen van collega’s, gebruiken zij minder snel dure medische tests. Dat blijkt uit een publicatie van uroloog David Miller in het tijdschrift Journal of Urology.
Feedback dringt gebruik dure testen terug

Miller onderzocht hoe vaak artsen zich hielden aan de richtlijnen bij het diagnosticeren van kankerpatiënten. Het bleek dat zij de richtlijnen beter volgden als ze overlegden met collega’s. Zij maakten in slechts 16 procent van de gevallen gebruik van CT-scans bij patiënten met laag risico. Zonder feedback deden ze dat in 31 procent van de gevallen. Gezien de kosten van CT-scans en de bijwerkingen die kunnen ontstaan, is dit een groot voordeel, merkt Miller op.

Onderzoeken

De onderzoeker stelt dat kankerpatiënten soms meer last hebben van de onderzoeken dan dat zij daar voordeel uit halen. Met name in een vroeg stadium kunnen de tests flinke stress opleveren, bovendien levert de straling extra gevaar op.

Richtlijnen

Verschillende redenen zorgen ervoor dat medici zich niet aan de richtlijnen houden. “Soms door onwetendheid en soms doordat ze al decennia op dezelfde manier werken en zich niet aanpassen aan de laatste voorschriften”, aldus Miller. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Een mooi onderzoek dat zeker breder getrokken mag worden. Een ‘zusteronderzoek’ is ook op zijn plaats; nl hoe ziet de feedback van patienten eruit. Dan kan er naast onnodig onderzoek ook onnodige administratieve last verminderd worden. Patienten zouden gebaat zijn door een goede aftercare. Nu reikt de kennis van de arts niet verder dan de ingreep en begint het tobben pas daarna. Met alle verspilling van dien. Elk ander beroep heeft goede productkennis in context. De zorg loopt daarmee achter. Liever een verpleegster die de laatste stand van zaken bijhoudt dan iemand die de hele dag administratie doet. Feedback geeft zeker meer voordelen in het zorgproces. Zo ook ergernis/stress reductie.

  2. Lees alle reacties
  3. Ook op andere gebieden van de gezondheidszorg wordt mi veel onnodig onderzoek verricht.Dit is bv het geval op mijn vakgebied:urineverlies bij vrouwen.er wordt nog vaak cystoscopie en cystometrie verricht,wat leidt tot onodig leed bij de patient en belasting voor patient en vepleegkundige.Nog maar niet te spreken over onnodige verspilleng van geld

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.