Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Financiële situatie VVT-sector blijft zorgelijk’

Mark van Dorresteijn
Het aantal organisaties in de verpleging, verzorging of thuiszorg dat verlies draaide, is in 2009 gehalveerd. Weliswaar een verbetering, maar de financiële situatie blijft zorgelijk. Dat blijkt uit analyse van PricewaterhouseCoopers van de tot nu toe gedeponeerde jaarrekeningen.
‘Financiële situatie VVT-sector blijft zorgelijk’

In 2008 leed een kleine dertig procent (27 procent) van de VVT-instellingen verlies. In het afgelopen boekjaar was vijftien procent van de instellingen verliesgevend.

Zorgelijke situatie

Vooral instellingen die veel thuiszorg verlenen, hebben het financieel nog steeds zwaar. Vooral omdat huishoudelijke hulp nog steeds onder de kostprijs wordt aangeboden. Het verlies wordt volgens PwC gecompenseerd door het berekenen van hogere tarieven, verbeterde bedrijfsvoering en doordat de instellingen activiteiten deels afstoten naar schoonmaakbedrijven. Daar komt bij dat de resultaten in de VVT-sector er rooskleuriger uitzien door kortdurende of eenmalige effecten, zorginfrastructuur en de eenmalige vergoeding voor organisaties die grootschalige woonvoorzieningen hebben omgezet in kleinschalige woonvoorzieningen.

Vergoeding voor vastgoed

Daarnaast bestaat onzekerheid over de toekomstige vergoeding voor vastgoed. Het is niet duidelijk of de voorstellen worden overgenomen om de vergoeding voor lichte intramurale zorg niet langer vanuit de AWBZ te financieren. Volgens Frans Stark, Director Assurance bij PwC, staat de sector ondertussen voor forse investeringen om de gebouwenkwaliteit op het benodigde niveau te brengen. “Om dit te kunnen financieren, eisen banken een gedegen businessplan en een zeer stabiele vermogenspositie. Aan deze eisen kan door de onzekerheden rond het veranderende bekostigingskader niet of nauwelijks worden voldaan.” Een sterk eigen vermogen is dan ook van groot belang voor de sector, zegt Stark. Naar verwachting stijgt het vermogen verder door een positief resultaat over 2010, waarna VVT-instellingen in 2011 met budgetkortingen te maken krijgen. Gezien de vastekostenstructuur, zullen de kortingen leiden tot flinke ingrepen in de bedrijfsvoering. Dit zal gepaard gaan met forse reorganisatiekosten, verwacht PwC.

Snijden in de kosten

Met stevige bezuinigingen op de langdurige zorg in het verschiet, zullen veel instellingen vanaf volgend jaar flink in de kosten moeten snijden, voorspelt Stark. “Thuiszorginstellingen hebben al noodgedwongen de nodige stappen gezet, maar met name verpleeg- en verzorgingshuizen moeten deze slag nog maken.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees meer:

De analyse van PwC: Financiële situatie verpleeg- en verzorgingshuizen blijft zorgelijk

Lees ook:

PwC: ‘Financiële opleving ggz is tijdelijk’

Financiële positie zorginstellingen licht verbeterd

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.