Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Finland koploper met nationaal EPD

Annelies Vermeulen
In Finland wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan een nationaal elektronisch registratiesysteem voor de gezondheidszorg, vergelijkbaar met het EPD zoals dat in ons land ingevoerd moet gaan worden. Dat meldt binnenlandsbestuur.nl.
Finland koploper met nationaal EPD

Finland id het eerste land ter wereld dat de beschikking zal hebben over een volwaardig nationaal EPD. Het Finse systeem is een centrale opslag- en registratiefaciliteit die niet alleen de patiëntengegevens uit de systemen van lokale gezondheidscentra verzamelt, maar er ook een beschrijving aan geeft, zo schrijft binnenlandsbestuur.nl.

Mislukte pogingen

Een van de architecten, Hannah Pohjonen, benadrukt dat de uitrol van het nationale EPD ook in Finland niet over rozen is gegaan. Aan de uiteindelijke beslissing om een centrale database met een aparte registry en repository in te richten, ging een aantal mislukte pogingen met andere opties vooraf. Dat had te maken met de omstandigheid dat in Finland – net als nu in Nederland – een groot aantal regionale zorgcentra al een eigen EPD hadden draaien, afkomstig van verschillende leveranciers, gebaseerd op uiteenlopende standaarden die verschillende document formats produceren. De doorbraak kwam in Finland tot stand nadat Pohjonen in aanraking kwam met het Documentumplatform van EMC, welke technisch en praktisch de mogelijkheid biedt om alle regionale EPD’s aan te sluiten op het nieuw in te richten nationale patiëntenarchief.

Privacy

Het aansluiten op zich is uiteraard niet voldoende,” verduidelijkt Pohjonen. “De belangrijkste eis was dat de vele patiëntendossiers met alle bijbehorende gegevens als receptenregistraties en röntgenfoto’s snel toegankelijk en verwerkbaar moeten zijn voor zowel de zorginstellingen als de patiënten zelf. Dat betekent in de praktijk een gigantische transformatie van vele losstaande archieven naar een centraal eHealth-platform. De individuele patiënt is daarbij het uitgangspunt. Alle medische informatie over de patiënt wordt centraal opgeslagen en in de vorm van metadata geregistreerd. Daaromheen zijn allerlei privacy- en securitywaarborgen verankerd, zodat de patiënt de garantie heeft dat niemand onbevoegd toegang kan krijgen tot zijn medische gegevens.” (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Afwijzing EPD door Eerste Kamer gemiste kans voor patiënt

NPCF en CG-raad vechten voor EPD

EPD lijkt te sneuvelen in Eerste Kamer

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.