Fiscus geeft oude maatschap nieuwe kans

Medisch specialisten mogen de persoonlijke bv’s die ze hebben opgericht voor de coöperatie opheffen en een ouderwetse specialistenmaatschap oprichten. Dat heeft de Belastingdienst bepaald in twee recente uitspraken.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
SPECIALIST_Fotolia_35183817_Subscription_450.jpg
Veel specialisten kozen voor de coöperatie vanwege fiscale overwegingen. - Foto: Fotolia

Fiscaal de veilige haven, zo stond het coöperatiemodel bekend in de wereld van ziekenhuizen en vrijgevestigde medisch specialisten. In de kringen van medisch specialisten en ziekenhuisbestuurders heerste eind 2014 grote consternatie over de invoering van de integrale bekostiging per 2015. Daarmee werd een eind gemaakt aan de maatschappen van vrijgevestigde medisch specialisten. Ze verloren immers hun zelfstandig declaratierecht aan het ziekenhuis.

Fiscaal ondernemerschap
Om toch als fiscaal ondernemer te worden aangemerkt, ontwierpen de Federatie Medisch Specialisten, de NVZ en het ministerie van VWS enkele fiscale modellen. De belangrijkste twee zijn het medisch-specialistisch bedrijf (het zogeheten transparante model) en het coöperatiemodel

1
256

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. Bijzonder! Niet nieuw. Mits een maatschap van medisch specialisten maar aan de ondernemerscriteria voldoet. De onderhandelingen met de belasting dienst in 2013/2014 gingen over van tevoren beoordeelde modellen door de belastingdienst waarbij andere mogelijkheden niet zijn uitgesloten. Deze worden achteraf beoordeeld! Hierbij loopt de medisch specialist wel risico.
    In algemeenheid is het niet zo dat de BV's nu zo maar opgeheven kunnen worden. De fiscus zal achteraf toetsen; overleg met een ter zake deskundige en de belastingdienst!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.