Fiscus geeft oude maatschap nieuwe kans

Medisch specialisten mogen de persoonlijke bv’s die ze hebben opgericht voor de coöperatie opheffen en een ouderwetse specialistenmaatschap oprichten. Dat heeft de Belastingdienst bepaald in twee recente uitspraken.
SPECIALIST_Fotolia_35183817_Subscription_450.jpg
Veel specialisten kozen voor de coöperatie vanwege fiscale overwegingen. - Foto: Fotolia

Fiscaal de veilige haven, zo stond het coöperatiemodel bekend in de wereld van ziekenhuizen en vrijgevestigde medisch specialisten. In de kringen van medisch specialisten en ziekenhuisbestuurders heerste eind 2014 grote consternatie over de invoering van de integrale bekostiging per 2015. Daarmee werd een eind gemaakt aan de maatschappen van vrijgevestigde medisch specialisten. Ze verloren immers hun zelfstandig declaratierecht aan het ziekenhuis.

Fiscaal ondernemerschap
Om toch als fiscaal ondernemer te worden aangemerkt, ontwierpen de Federatie Medisch Specialisten, de NVZ en het ministerie van VWS enkele fiscale modellen. De belangrijkste twee zijn het medisch-specialistisch bedrijf (het zogeheten transparante model) en het coöperatiemodel

1
195

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.