Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

FNV signaleert ‘leegloop’ bij ambulancediensten

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Ambulanceverpleegkundigen gaan liever in het ziekenhuis werken. Twee derde van de ambulancediensten haalt de wettelijk bepaalde aanrijdtijd van 15 minuten bij spoed niet.
Ambulance.anp.lex Van Lieshout
ANP/Lex van Lieshout

Medewerkers geven zelf aan dat dit komt omdat er te weinig collega’s zijn en er daardoor te weinig ambulances rijden. Dat meldt de FNV Zorg & Welzijn in een rapport op basis van de jaarcijfers 2016 van 25 ambulancediensten.

‘Er vindt een leegloop plaats bij de ambulancediensten’ zegt Fred Seifert, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. ‘Veel verpleegkundigen zijn in een ziekenhuis gaan werken omdat de tijden daar regelmatiger zijn en de lonen hoger.’

Personeelstekorten

Door allerlei wijzigingen in het zorgstelsel, zoals ouderen die langer thuis blijven wonen, is de vraag naar ambulances de afgelopen jaren flink toegenomen. Vanwege de vergrijzing zal dit ook blijven groeien, zo stelt de FNV. Seifert: ‘Ondanks dat de vraag naar ambulances is toegenomen, wordt er niet geïnvesteerd in de sector. Er is geen extra personeel bijgekomen en de tekorten stijgen met de jaren. De medewerkers verrichten hun werk onder grote druk, hebben nauwelijks tijd voor rustmomenten en werken continu samen met collega’s via uitzendbureaus die beter betaald krijgen dan het personeel in vaste dienst. Dat is de wereld op zijn kop.’

Problemen

Volgens de FNV stapelen de problemen zich al zes jaar op en wijzen de minister, Ambulancezorg Nederland , zorgverzekeraars en toezichthouders allemaal naar elkaar. Seifert: ‘Wij willen dat er nu eindelijk een lange termijnvisie komt met een daadkrachtige aanpak van dit probleem. Denk bijvoorbeeld aan het versneld opleiden van ambulanceverpleegkundigen en het creëren van meer vaste banen. De arbeidsvoorwaarden in de ambulancesector moeten dan ook gelijk getrokken worden aan die van ziekenhuizen en Universitair Medisch Centra, om leegloop te voorkomen.’

Salaris verhogen

De salarissen in vergelijkbare zorgcao’s, zoals die van ziekenhuizen en de universitair medische centra liggen op een hoger niveau dan in de ambulancezorg. Verpleegkundigen kiezen om die reden minder snel voor een baan op de ambulance. Dat salaris zou volgens de FNV minimaal gelijk moeten worden getrokken. Daarnaast moet het voor uitzendkrachten aantrekkelijker worden om in vaste dienst te treden bij de ambulancedienst. Zij verdienen nu meer via hun uitzendcontract. Inmiddels is er ook een tekort aan geschikte uitzendkrachten, waardoor er gaten in de roosters ontstaan.

Financiële prestaties verschillen

De financiële resultaten verschillen onderling sterk. De ene instelling draait goed, bijvoorbeeld het  Witte Kruis: 1,6 miljoen positief en de andere zeer slecht, zoals Ambulance Amsterdam: 1,3 miljoen negatief. Dit zijn beide private ambulance instellingen. Dezelfde tegenstellingen zijn te zien bij publieke instellingen. Brabant MWN draait 2.732.000 euro positief, maar Flevoland draait 413.352 euro negatief en Hollands-Midden 945.000 euro negatief.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.