Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Franciscus Gasthuis monitort complicaties via slim matras

Redacteur Zorgvisie, Skipr en Qruxx.
Na een succesvolle pilot op de verpleegafdeling longziekten gaat Franciscus Gasthuis structureel gebruik maken van slimme matrassen. Volgens afdelingsmanager Lex Kahlmann heeft deze e-health toepassing levens gered en valincidenten voorkomen.
Slimme e-health toepasssing in het Franciscus Gasthuis
Foto: screenshot EarlySense

Franciscus Gasthuis maakt gebruik van het patiëntveiligheidssysteem EarlySense, dat de vitale functies, zoals hartritme en beweeglijkheid bij patiënten meet.

Levensreddende e-health

De sensor onder het matras monitort de patiënt werkt contactloos. Zodra er zich een complicatie dreigt voor te doen bij een patiënt, wordt de verpleegkundige gealarmeerd via een draagbare pieper.

Na een succesvolle pilot is het systeem in alle 28 bedden op de afdeling longziekten geïnstalleerd. Volgens afdelingsmanager Lex Kahlmann heeft de e-health toepassing levens gered en valincidenten voorkomen. De apparatuur waarschuwt namelijk ook in een vroegtijdig stadium als een verwarde patiënt het bed dreigt te verlaten, met het risico op een valincident.

Patiëntveiligheid Franciscus Gasthuis

Het ziekenhuis investeert in de sensormatrassen om verpleegkundigen te ondersteunen bij de zorg van vitaal bedreigde patiënten. Kwetsbare ouderen behoren onder meer tot deze doelgroep. ‘De technologie is een mooi hulpmiddel en maakt inmiddels deel uit van het totale veiligheidssysteem, waarbij de rol van de verpleegkundige altijd voorop staat’, aldus Lex Kahlmann.

Andere zorgorganisaties

Franciscus Gasthuis is niet de enige zorgorganisatie die slimme matrassen inzet voor veiligere patiëntzorg. Zo constateerde het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht dat de sensor onder het matras tot gemiddeld een halve dag kortere ziekenhuisopname leidt. De Sint Maartenskliniek werkt sinds 2017 samen met het Japanse Fujitsu om de beweeglijkheid van patiënten tijdens het slapen te meten. De monitoring moet een nauwkeuriger beeld van het welzijn van de patiënten weergeven.

VWS

Zorgspectrum gaat dit jaar ook in de weer met slimme matrassen. De zorginstelling doet dit in het kader van een VWS-project met negen verpleeghuizen. E-health toepassingen worden ingevoerd om de zorg van de patiënt te verbeteren met arbeidsbesparende technologie. De sensor onder het matras moet de werkdruk verlichten en extra bewonersinformatie leveren. Na afloop van het traject presenteert het deelnemende verpleeghuis met de beste resultaten haar bevindingen tijdens de e-healthweek 2019.

Bekijk hieronder een video over de matrassensor.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.