Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Frank Cobelens nieuwe voorzitter AIGHD

Mark van Dorresteijn
Frank Cobelens wordt per 1 januari 2016 bestuursvoorzitter van het Amsterdam Institute for Global Health and Development (AIGHD). Hij volgt in deze functie Joep Lange op, die samen met zijn partner en collega Jacqueline van Tongeren in juli 2014 om het leven kwam bij de vliegramp met vlucht MH17.
Frank Cobelens nieuwe voorzitter AIGHD

Cobelens is nu nog wetenschappelijk directeur van KNCV Tuberculosefonds en als hoogleraar Epidemiologie van armoedeziekten verbonden aan het AIGHD en het AMC. Cobelens was nauw betrokken bij de oprichting van het AIGHD. De nieuwe leiding betekent voor het instituut continuïteit, maar ook nieuwe richtingen. Het AIGHD blijft zich inzetten om wereldwijd de toegang tot goede gezondheidszorg te verbeteren door het uitvoeren van hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en innovatie. AIGHD wil de ervaringen die zijn opgedaan bij de bestrijding van de “grote infectieziekten” inzetten voor andere ziektegebieden en die kennis in praktijk brengen.

Lessen

Cobelens: ‘We hebben belangrijke lessen geleerd bij de aanpak van de grote mondiale killers van de afgelopen decennia, zoals HIV/AIDS en tuberculose. Daarbij gaat het om medische maar ook om sociale, politieke en economische aspecten. Die lessen willen we toepassen op andere gezondheidsproblemen, zoals ebola en antibioticaresistentie, maar ook niet-besmettelijke aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Door dwarsverbanden te leggen tussen vakgebieden zoals economie en antroplogie én tussen ziektegebieden kunnen we grote stappen maken in de verbetering van de gezondheidszorg voor de allerarmsten. Dit was Joeps visie en het nieuwe multidisciplinaire team bij AIGHD zal er hard aan werken die visie te realiseren.’

AIGHD

Amsterdam Institute for Global Health and Development biedt duurzame oplossingen voor de belangrijkste gezondheidsproblemen wereldwijd. Het AIGHD integreert drie fundamentele activiteiten in één instituut: toonaangevend onderzoek op het gebied van Global Health; onderwijs en capaciteitsopbouw; advies en de impact op de beleidsvorming.

Personalia

Hier vindt u de laatste wisselingen in raden van bestuur en raden van toezicht in zorginstellingen.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.