Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Functiegerichte bekostiging in 2009 passé

De functiegerichte bekostiging in de thuiszorg maakt per 1 januari 2009 plaats voor financiering in zorgpakketten.

VWS bereidt een systeem van zorgpakketten voor de extramurale zorg voor, dat het op 1 januari 2009 wil invoeren. Het doel is om “patiënten keuzemogelijkheden te bieden en zorg op maat te bevorderen en daarbij onnodige bureaucratie te vermijden”. Daarom krijgen cliënten vanaf 2009 een zorgpakket toegewezen, in plaats van een indicatie voor een aantal uren van een of meer functies (X uur verpleging, Y uur verzorging enzovoorts). De bekostiging gebeurt vanaf dat moment ook op basis van deze zorgpakketten.

Zorgzwaartebekostiging

De zorg aan huis volgt hiermee de intramurale zorg, die met ingang van 1 januari 2008 bekostigd wordt op basis van zorgzwaartepakketten. Voor de invoering van de zorgzwaartebekostiging trekt VWS in 2008 6,3 euro uit.

ActiZ

Woordvoerder Jan-Willem Wits van brancheorganisatie ActiZ reageert terughoudend. “We zijn nog niet eens met de zorgzwaartepakketten begonnen, of het kabinet gaat extramurale pakketten invoeren. Zouden we niet eerst eens kijken of de zzp’s werken?”

Veel administratie

De functiegerichte bekostiging bestaat sinds 2004 in de thuiszorg. De sector heeft zich vaak beklaagd over de financiering op basis van afzonderlijke functies die nodeloos star zou zijn en veel administratie vergt. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Links:

‘Zzp-systematiek deugt niet’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.