Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Fusie Ter Weel en Zorgstroom gaat niet door

Redactie Zorgvisie
De bestuurlijke fusie tussen Zorggroep Ter Weel en zorgaanbieder Zorgstroom zal worden ontbonden. Dat schrijven de partijen in een persverklaring. De juridische fusie die per 1 januari 2010 gepland stond, gaat ook niet door.

De besturen van de twee partijen zullen op 31 december worden ontvlochten. Eerder deze maand maakte noodlijdende zorgaanbieder Zorgstroom bekend in Zeeland toch Wmo-thuiszorg te gaan leveren voor verliesgevende tarieven. Zorgstroom hoopt dat zwaardere indicaties voor thuiszorg uikomst gaan bieden voor de personele problemen die door de invoering van de Wmo zijn ontstaan. Er staan bij Zorgstroom een onbekend aantal banen op de tocht. Bij Ter Weel is het gevaar voor banenverlies veel geringer.

Wmo tarief

Volgens de voorzitter van de raad van toezicht, Lous Coppoolse, spelen de Wmo-tarieven en de gevolgen daarvan een rol bij de beslissing om met de fusie te stoppen. “Bij zorgstroom speelt dat we zeker nog een jaar voor verliesgevende tarieven thuiszorg gaan leveren”, zegt hij. “Ter Weel heeft ook last van de Wmo-tarieven, maar hun onderdeel huishoudelijke hulp is veel kleiner.” Naast de Wmo spelen de invoering van de ZZP-systematiek en de lage AWBZ-tarieven voor extramurale zorg ook mee. “De bestuurders willen zich volledig richten op al deze uitdagingen. Daarom hebben zij besloten hun energie niet meer in de aanstaande juridische fusie te steken en weer verder te gaan als twee aparte besturen.”

Overheadkosten

Het doel van de voorgenomen fusie was het schrappen van overheadkosten en het opzetten van een zorgketen. Of het fusietraject op een later ogenblik weer door de besturen wordt opgepikt is zeer de vraag. “Wij zeggen nooit, nooit”, aldus Coppoolse. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Zorgstroom doet toch mee in de Wmo

Vakbonden in actie voor medewerkers Zorgstroom

Zeeuwse gemeenten indiceren te streng

Bussemaker omhelst Zeeuwse Wmo-model

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.