Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Fusie WaterlandZH en Westfriesgasthuis mag doorgaan

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De ACM stemt in met de fusie tussen het Westfriesgasthuis in Hoorn en het Waterlandziekenhuis in Purmerend.
puzzelstukken-wlz-wfg-vierkant-website1.jpg
Volgens de Marktautoriteit verandert er door de fusie nauwelijks iets in de keuzemogelijkheden van patiënten en zorgverzekeraars. 

Keuzevrijheid
Uit onderzoek van de ACM blijkt dat er weinig patiënten zijn die het Westfriesgasthuis en het Waterlandziekenhuis als alternatief van elkaar zien. Als patiënten niet naar het ziekenhuis in de eigen regio gaan, kiezen ze eerder voor een ziekenhuis in Alkmaar, Den Helder of Amsterdam om daar behandeld te worden. Daardoor concurreren de twee ziekenhuizen nauwelijks met elkaar.

Ziekenhuizen
Nu de goedkeuring van ACM binnen is, moeten de raden van bestuur nog een definitief besluit over de fusie nemen. De ziekenhuizen verwachten dat de juridische fusie in het voorjaar van 2017 zal zijn afgerond. De verschillende afdelingen van beide ziekenhuizen werken aan plannen voor hun samenwerking.

Kwaliteit
Beide ziekenhuizen zien kansen om de kwaliteit van zorg te verbeteren door kennis en vakbekwaamheid te bundelen. Zowel in Hoorn als in Purmerend blijven een spoedeisende hulp, intensive care en operatiekamers bestaan. Op de locatie Purmerend ligt het accent op veelvoorkomende zorg en behandelingen. Op de locatie Hoorn  ligt de nadruk op zorg bij ernstige en ingewikkelde aandoeningen en complexe spoedeisende zorg. 

Stakeholders
De zorgverzekeraars en de cliëntenraden van beide ziekenhuizen zijn volgens de ACM overwegend positief over deze fusie. De cliëntenraden geven aan dat de fusie noodzakelijk lijkt voor het behoud van de ziekenhuiszorg in de regio. Zorgverzekeraars concluderen dat er niet zoveel verandert in de mogelijkheden om te onderhandelen met de ziekenhuizen. 

 

Dossier Governance
In het dossier Governance staan artikelen over de wijze van besturen, de gedragscode en het toezicht op organisaties.
Lees meer >>


Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.