Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Fusie Zeeuwse ziekenhuizen onvermijdelijk’

Een fusie van het Oosterschelde Ziekenhuis in Goes en Ziekenhuis Walcheren in Vlissingen is onvermijdelijk. Een samenvoeging is in het belang van alle Zeeuwen, zei directeur Rob Zomer van Ziekenhuis Walcheren namens de leiding van de twee Zeeuwse ziekenhuizen.

Hij reageerde op de eis van de Abvakabo dat de raden van bestuur van de ziekenhuizen onmiddellijk moeten opstappen. Volgens Abvakabo-bestuurder Marlieze Warnaar is het de enige manier om de ziekenhuizen te redden. Zomer is het hier niet mee eens. “Het fusieproces speelt al sinds 2006. Dat bracht voor het personeel onzekerheid met zich mee, daar ben ik me zeer bewust van. Maar een dezer weken beslist de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) of de fusie is toegestaan.” De directeur wijst er op dat een groot deel van de afdelingen al is samengebracht in één servicecentrum.

Goede zorg

Volgens vakbondbestuurster Warnaar proberen de bestuurders hun plannen ten koste van alles door te drukken. “Ze lijden aan tunnelvisie en zijn niet meer in staat alternatieven te bekijken. Ze reageren paniekerig op alle kritiek en intimideren het personeel.” Zomer werpt deze ‘suggestie van intimidatie’ verre van zich. “Ik vind dat kwalijk en persoonlijk grievend.” De directeur vindt dat de vakbond de kritiek ook niet kan onderbouwen. De medewerkers zijn volgens hem juist zeer gemotiveerd om goede zorg te verlenen. “En dat geldt ook voor mij.”

Noodlijdende ziekenhuizen

Volgens Warnaar nemen veel personeelsleden ontslag en zoeken patiënten hun heil elders. “Nog even en er valt niets meer te fuseren”, zegt ze. Volgens de vakbond verslechtert de financiële situatie van de ziekenhuizen in rap tempo. Zomer erkent dat het Oosterschelde Ziekenhuis kampt met een sterk negatief vermogen. Hij spreekt van een debacle. Maar het is niet dramatisch genoeg om niet te fuseren. Volgens Zomer zijn de ziekenhuizen in staat ‘om zelf de broek op te houden’. Hij spreekt ook tegen dat patiënten zouden weglopen. “Daar is geen sprake van.” Andere noodlijdende ziekenhuizen, de IJsselmeerziekenhuizen in Emmeloord en Lelystad, werden kort geleden overgenomen door de MC Groep van Loek Winter die nu fors saneert in onder meer het personeelsbestand. Ook bij de Zeeuwse ziekenhuizen hebben zich particuliere overnamekandidaten gemeld. Maar Zomer zei dat er geen enkele reden is voor een overname door particuliere partijen. (ANP)

Lees ook:

CSZ onderzoekt Zeeuwse ziekenhuizen

CDA: ‘Klink moet ingrijpen bij Zeeuwse ziekenhuizen’

Orange Cure interesse in Zeeuwse ziekenhuizen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.