Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Gedragscursus na agressie tegen hulpverleners’

Mark van Dorresteijn
Madeleine van Toorenburg wil dat mensen die hulpverleners belagen niet alleen een zwaardere straf krijgen, er moet ook een manier worden gevonden om ze te laten beseffen wat ze hebben gedaan. Dat zegt het CDA-Tweede Kamerlid naar aanleiding van incidenten in Noordwijk en Amsterdam, waarbij uitgaanspubliek zich keerde tegen hulpverleners.
‘Gedragscursus na agressie tegen hulpverleners’

‘We moeten alles in het werk stellen om deze raddraaiers op te pakken’, stelt Van Toorenburg. ‘Blijkbaar zijn de zwaardere straffen die nu al worden uitgedeeld niet genoeg. De straffen zouden daarom bijvoorbeeld aangevuld moeten worden met een gedwongen cursus, waarmee de daders besef van hun daden wordt bijgebracht.’

Geen tolerantie

Minister Schippers noemt het agressieve gedrag tegen ambulancepersoneel eveneens onacceptabel. ‘Medewerkers van de ambulancezorg doen hun werk voor iedereen die acuut medische hulp nodig heeft. Agressie tegen deze hulpverleners is onacceptabel. Er moet echt paal en perk gesteld worden aan dit soort gedrag.’ Schippers laat weten dat zij niet voor niets de strafeis voor geweld tegen hulpverleners heeft verdubbeld. Ook is de mogelijkheid ontstaan om anoniem aangifte te doen en strafrecht in te zetten. ‘Dit gedrag mogen en kunnen we gewoon niet tolereren’, aldus Schippers.

Geweld in Noordwijk en Amsterdam

Afgelopen weekend werden hulpverleners in Noordwijk en Amsterdam geconfronteerd met agressie. In Noordwijk moest politie de wapenstok hanteren om ervoor te zorgen dat ambulancebroeders een 16-jarige lichtgewonde scooterrijder konden helpen. Volgens een politiewoordvoerster hebben omstanders ook aan het slachtoffer staan trekken. Dat terwijl de ernst van het letsel van de jongen nog onduidelijk was. Vanuit het publiek zijn onder meer flessen gegooid naar agenten die de ambulancemedewerkers te hulp waren gekomen.

In Amsterdam-Noord belaagden omstanders ambulancemedewerkers na een botsing tussen twee auto’s op de Nieuwe Leeuwarderweg. Volgens de politie schreeuwden de omstanders tegen de ambulancemedewerkers en bleven ze in de weg staan. De politie moest ingrijpen om de rust te herstellen.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter )

Lees ook:

Misleidende cijfers over geweld tegen hulpverleners

VVD wil geweld tegen kwetsbaren zwaarder straffen

Supersnelrecht na geweld tegen hulpverlener

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.