Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Geen provisieverbod voor vergelijkingssites

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Minister Edith Schippers van VWS is niet van plan om vergelijkingssites te verbieden om provisie te vragen voor een notering in de top 3. Daar zijn consumenten volgens haar niet mee gediend.
Geen provisieverbod voor vergelijkingssites

Vergelijkingssites voor zorgverzekeringen zijn nuttig, maar kunnen beter. Tot die conclusie komt minister Edith Schippers van VWS na onderzoek door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). In een brief aan de Tweede Kamer kondigt Schippers een verscherping van de regels aan. Uit de onderzoeken komt naar voren dat de informatie op de vergelijkingssites ‘niet altijd juist en volledig is’, aldus de minister.

Tegen betaling doorsluizen

Ze wil dat de informatie op de sites niet alleen beter wordt, maar ook eenduidiger. Hier moet de NZa zich voor gaan inzetten. Ook vindt Schippers het onwenselijk dat vergelijkingssites een betaalde top drie tonen en moeten kale zorgpremies worden getoond zonder kortingen. Maar er komt geen provisieverbod voor bemiddeling in zorgverzekering. De Kamer nam hierover eerder een motie van het CDA aan. Zo’n verbod draagt volgens de bewindsvrouw niet bij aan de verbetering van de informatiepositie van de consument. De vergelijkingssites zouden dan overstappen op een ander verdienmodel, waarbij de inkomsten alleen uit advertenties bestaan. Daarmee vallen ze niet meer onder het toezicht van de AFM en kunnen ze alsnog consumenten tegen vergoedingen gaan doorsturen naar verzekeraars.

Geen verband provisie en plek in top 3

De AFM zegt dat het beter zou zijn als er geen betaalde top3 laat zien van de beste aanbiedingen. Alleen aanbieders die bereid zijn een vergoeding te betalen aan de site kunnen in de top 3 komen. De AFM kan geen verband vinden tussen de hoogte van de vergoeding en de plek in de top 3.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.