Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Geen schrijnende gevallen op wachtlijsten

Mark van Dorresteijn
Het lijkt erop dat er geen schrijnende gevallen zijn op de wachtlijsten voor de verzorgings- en verpleeghuizen. Dat stelt staatssecretaris Martin van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer.
Geen schrijnende gevallen op wachtlijsten
Foto: ANP - Erik van 't Woud

Alle zorgkantoren hebben, samen met de zorgaanbieders, onderzoek gedaan naar de situatie van cliënten die op een wachtlijst staan. Ook de wachtlijsten bij de gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg werden in ogenschouw genomen. Maar schrijnende gevallen kwamen niet naar voren. Het wachtlijstvraagstuk staat hoog op de politieke agenda, aldus Van Rijn. Degene die naar een instelling moet, hoort een sterkere positie te krijgen. Dat kan vooral door betere voorlichting.

Doorstroming

Daardoor kan de doorstroming naar beschikbare plaatsen misschien beter lopen, denkt Van Rijn. ‘Als plaatsing bij de instelling van eerste voorkeur niet mogelijk is, moet de cliënt op een begrijpelijke manier uitgelegd worden waarom plaatsing niet mogelijk is en wat de perspectieven zijn.’

1 REACTIE

  1. De vraag is: wie staan er op de wachtlijst? 1 januari 2014 zijn de opnameregels aangescherpt, in dat men met zorgzwaartepakket (Zzp) 2 niet meer voor opname in een verzorgingshuis in aanmerking kwam. Per 1 januari 2015 komt men er ook met Zzp 3 niet meer voor in aanmerking, en zelfs de ‘beste’ helft van ouderen met Zzp 4 binnenkort niet meer.
    Tja, dan wordt het nogal makkelijk om te stellen dat er geen schrijnende gevallen op de wachtlijsten staan — gewoon de criteria zodanig aanscherpen dat men niet eens meer op de wachtlijst komt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.