Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen topkoeling voor bestaande huizen

Oude verpleeg- en verzorgingshuizen krijgen geen topkoeling. Ze moeten met andere maatregelen de hitte te lijf gaan. Dat blijkt uit het nationaal hitteplan dat staatssecretaris Bussemaker van VWS naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Aan het hitteplan is een jaar gewerkt door het ministerie van VWS, het RIVM, het Nederlandse Rode Kruis, ActiZ en GGD Nederland.

Hittegolf

De hittegolf in 2006 vormde de aanleiding voor het hitteplan. De koepel voor verpleeghuisartsen NVVA pleitte toen voor topkoeling in alle bestaande verpleeg- en verzorgingshuizen. Huizen die zijn gebouwd voor 2001 beschikken meestal niet over topkoeling. Voor nieuwe huizen is topkoeling verplicht. De temperatuur mag er niet boven 25,5 graden komen.

Aanpassen is te duur

Aanpassen van bestaande huizen is echter geen haalbare kaart, laat woordvoerster Annette Dijkstra van VWS weten. “Het is bouwtechnisch erg ingewikkeld en duur. Ook de exploitatie is kostbaar. De energierekening gaat sky high.”

Ook de brancheorganisatie voor verpleging en verzorging ActiZ denkt dat aanpassing van bestaande huizen te duur is. De andere praktische oplossingen moeten soelaas bieden. Huizen moeten erop letten dat ouderen luchtig gekleed zijn en genoeg drinken. De rolluiken moeten al bij zonsopgang omlaag, anders heeft het geen zin meer.

Topkoeling alleen niet voldoende

De NVVA is tevreden dat het probleem niet meer wordt gebagatelliseerd tot “een paar dagen hitte per jaar”, stelt woordvoerster Cindy Doggen: “Het besef dringt door dat het onacceptabel is dat mensen dan met bosjes sterven.”

De NVVA denkt dat het hele scala aan maatregelen voldoende moet zijn. “Topkoeling alleen is niet voldoende, want dat verlaagt de temperatuur maar met vijf graden ten opzichte van de buitenlucht. Personeel moet ook extra vochtrondes doen, ijsjes uitdelen en activiteiten verminderen.”

ANBO: gemiste kans

De ouderenvereniging ANBO vindt het een gemiste kans om de zorgcentra niet aan te passen. “De ouderen die wonen in de huizen kunnen geen kant op”, zegt woordvoerster Juanita Bouma. “Gezien de klimaatverandering is er meer nodig. Natuurlijk hangt daar een prijskaartje aan.” (ZorgVisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.