Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen verplichte afname zorg in verzorgingshuis

Mark van Dorresteijn
Cliënten die zonder Wlz-indicatie (Wet langdurige zorg) in het verzorgings- of verpleeghuis wonen, mogen zelf kiezen wie de zorg levert. Dat laat staatssecretaris Van Rijn weten in een Kamerbrief.
Geen verplichte afname zorg in verzorgingshuis
Foto: ANP - Roos Koole

Van Rijn reageert op een vraag van Kees van der Staaij (SGP) tijdens het AO Wijkverpleging van 30 oktober. Het Kamerlid vroeg zich af of cliënten zonder Wlz-indicatie in het verzorgings- of verpleeghuis verplicht zijn om de zorg af te nemen die het huis biedt.

Extramuraal

Wettelijk gezien is een cliënt die zonder Wlz-indicatie woonruimte in een verzorgings- of verpleeghuis huurt, hetzelfde als een cliënt die gewoon thuis woont. ‘Dat betekent dat wanneer iemand geen wlz-indicatie heeft en er voor kiest om te gaan wonen in een verzorgings- of verpleeghuis en daar een kamer huurt, deze woning het zelfverkozen huis van de cliënt wordt’, legt Van Rijn uit. ‘Wanneer er recht op wijkverpleegkundige zorg is vanuit de zorgverzekeringswet wordt dit door de zorgverzekeraars ingekocht. Dit betekent niet automatisch dat het betreffende verzorgings- of verpleeghuis deze extramurale verpleging gaat leveren, maar dat kan natuurlijk wel.’ De staatssecretaris vindt het vooral belangrijk dat de cliënt een eigen keuze heeft welke organisatie de zorg levert.

Zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars Nederland geeft aan dat de zorgverzekeraars bereid zijn de wijkverpleging in te zetten bij mensen die een kamer huren in een verzorgingshuis. ‘Afhankelijk van de zorginkoop en de keuze van de cliënt wordt de wijkverpleging geleverd door het betreffende verzorgings- of verpleeghuis, of door een andere (thuis)zorgorganisatie.’ ZN geeft aan dat wanneer extramurale wijkverpleging wordt ingezet in een verzorgings- of verpleeghuis hier wel goede afspraken over gemaakt moeten worden tussen de cliënten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.