Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gehandicaptenzorg: geen extra kwaliteitscriteria bij zorginkoop

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Zorginstellingen in de gehandicaptenzorg willen af van extra kwaliteitscriteria bij de zorginkoop als het nieuwe kwaliteitskader van kracht wordt. Die wens maakt de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) kenbaar in een brief aan de Tweede Kamer.
Gehandicapten_Fotolia_98327718_450.jpg
Foto: Fotolia

De Tweede Kamer debatteert woensdag 21 december over gehandicaptenzorg. Een van de agendapunten betreft het nieuwe kwaliteitskader dat de VGN begin 2017 hoopt te kunnen aanbieden aan het Zorginstituut Nederland. Het kwaliteitskader, dat dit jaar al is getest door 24 instellingen, is opgesteld met cliëntenorganisaties en beroepsorganisaties. Het berust op een gedeelde visie, biedt cliënten duidelijkheid over wat goede zorg is, helpt teams in zorginstellingen de zorg permanent te verbeteren en biedt zorgbestuurders aanknopingspunten om de bestuurlijke verantwoording goed te regelen.

Kwaliteitscriteria
De bedoeling is dat elke zorginstelling jaarlijks een bondig kwaliteitsrapport uitbrengt. Uit dit rapport moet blijken wat de kwaliteit is binnen de organisaties en welke verbeteracties er lopen. Bij elke activiteit staat de meerwaarde voor cliënten centraal. Voor het bestuur van gehandicaptenzorginstellingen is het rapport ook een manier om met externe stakeholders te spreken over kwaliteit. De VGN vindt dat het kwaliteitskader ook leidend moet zijn bij het zorginkoopproces. ‘Dat betekent dat er geen extra kwaliteitscriteria worden gesteld en dat instellingen geen ontwikkelplan meer hoeven aan te leveren bij zorgkantoren’, schrijft de VGN aan de Vaste Kamercommissie van VWS. Op deze manier kan de administratieve lastendruk worden verlaagd.

Lvg-jongeren tussen wal en schip
Andere punten die de VGN naar voren brengt zijn het VN-verdrag voor mensen met een beperking en het thema geweld in afhankelijkheidsrelaties. Verder vraagt de VGN aandacht voor de problemen waar jongeren met een licht verstandelijke handicap (lvg-jongeren) tegenaan lopen doordat ze door de decentralisatie van zorgtaken te maken met drie verschillende regimes: Wlz, Wmo 2015 en de Jeugdwet. De lvg-jongeren vallen daardoor regelmatig tussen wal en schip. Door een gebrek aan ondersteuning vinden ze geen veilige plek om te wonen, vinden ze geen baan en belanden  ze soms in de criminaliteit.

Dossier Gehandicaptenzorg
In het dossier gehandicaptenzorg staat al het nieuws uit de gehandicaptenzorg, van cao’s tot updates over zorginstellingen.Lees hier over bezuinigingen op de langdurige zorg, bestuurswisselingen binnen gehandicaptenzorginstellingen en al het andere nieuws dat gerelateerd is aan de sector. >> Ga naar het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.